Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Το διπλό μήνυμα Παπανδρέου στη Φώφη

Η Φώφη Γεννηματά υιοθετεί ως κεντρικό πολιτικό και εκλογικό στόχο το – πατρότητας Βενιζέλου – δόγμα της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην δική του πολιτική θεώρηση, ορίζει ως «στρατηγικό αντίπαλο» του ΚΙΝΑΛ την Δεξιά και την Νέα Δημοκρατία.

Οι δύο αυτές, διαμετρικά αντίθετες θέσεις, αρκούν από μόνες τους για να δείξουν πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών για το ΚΙΝΑΛ. Πόσο μάλλον εάν – όπως σχεδόν όλοι στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν, κι ας το απεύχονται οι περισσότεροι – οι κάλπες δεν βγάλουν νίκη με αυτοδυναμία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κοινώς, είναι προφανές πως ο πολιτικός χρόνος στον οποίο το ΚΙΝΑΛ θα αναγκαστεί εν τέλει να απαντήσει στο ερώτημα «με ποιους θα πάει» δεν αργεί. Και σ’ αυτό το ερώτημα είναι επίσης προφανές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και η Φώφη Γεννηματά δεν έχουν την ίδια απάντηση.

Επ αυτού δε, και για όσους επιμένουν να διαβάζουν επιλεκτικά τις τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο ίδιος φρόντισε να στείλει ακόμη σαφέστερα το μήνυμα: Το βράδυ της Παρασκευής ο Γιώργος Παπανδρέου, σπάζοντας το «εμπάργκο» του ΚΙΝΑΛ, πήγε στην εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εκεί, στην πρώτη σειρά του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», δεν παρέλειψε να καθίσει δίπλα στον Θανάση Θεοχαρόπουλο – τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ που διαγράφηκε από το ΚΙΝΑΛ λόγω της θετικής στάσης του στην συμφωνία των Πρεσπών, βρίσκεται πλέον σε τροχιά σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και, τόσο στην Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην Κουμουνδούρου, είναι γνωστό ότι διατηρεί σταθερά ανοιχτό πολιτικό δίαυλο με τον πρώην πρωθυπουργό.

Λίγες ώρες μετά από αυτή την εκδήλωση, ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε το δεύτερο μήνυμα. Σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «χαρισματικό ως προσωπικότητα», επανέλαβε ότι έχει πολιτικές διαφωνίες μαζί του και πως ελπίζει «να μετεξελιχθεί» για να καταλήξει στο ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο ενός «μετεκλογικού ουσιαστικού διαλόγου».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Και ποιο πολιτικό αποτέλεσμα μπορούν να παράξουν; Σίγουρα δεν σημαίνουν καμία σύγκλιση, καμία συνεννόηση και, πολύ περισσότερο, καμία συνεργασία ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα συγκυρία. Ο ίδιος το έχει αποκλείσει επανειλημμένα – το ίδιο έπραξε για μια ακόμη φορά και στην συγκεκριμένη συνέντευξη –, έχει δηλώσει ότι θεωρεί ψηφοθηρικό και επιφανειακό το τρέχον άνοιγμα Τσίπρα στην κεντροαριστερά, και είναι σίγουρο πως το εννοεί. Δεν παραλείπει, άλλωστε, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολιτική άφεση στις «αμαρτίες» της κυβέρνησης Καραμανλή, της κυβέρνησης που ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί πρωταρχικά υπεύθυνη για την χρεοκοπία, γεγονός το οποίο δεν δείχνει διατεθειμένος να υπερβεί εύκολα.
Όλα αυτά όμως δεν προδιαγράφουν και τις εξελίξεις την επόμενη μέρα των εκλογών – το αντίθετο. Στην ίδια συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παπανδρέου είπε με νόημα ότι μετά τις εκλογές, και «αφού θα έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, τα ξαναλέμε». Και, κυρίως είπε ποια είναι η πολιτική και ιδεολογική βάση πάνω στην οποία αφήνει ανοιχτό αυτό το παράθυρο διαλόγου: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά», τόνισε για να προσθέσει: «Είχα και την εμπειρία και δεν ήταν καλή. Παρότι υπάρχουν και χαρισματικοί και προοδευτικοί άνθρωποι, στον πυρήνα της έχει το πελατειακό κράτος. Φοβάμαι ξανά μια Δεξιά που θα έρθει για μικροεξυπηρετήσεις ή και μεγάλες εξυπηρετήσεις συμφερόντων».

Εν κατακλείδι, και στο πολιτικό δια ταύτα, εάν μετά τις εκλογές τεθεί θέμα συνεργασίας / συγκυβέρνησης ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρεθεί απέναντι. Κι εάν, υπό προγραμματικές προϋποθέσεις, τεθεί θέμα διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι παρών – στην βάση της «πολιτικής αρχής των όμορων χώρων, την οποία πάντα πρέσβευσε» όπως λένε συνομιλητές του. Αυτό το δεδομένο συνιστά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την Φώφη Γεννηματά. Και συνιστά επίσης, ήδη, εξίσου σοβαρή πηγή πολιτικού προβληματισμού για πολλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που, προσώρας, αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιώργο Παπανδρέου…
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: