Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Σκάνδαλο διοξίνης: Κλείνουν 4.700 φάρμες στη Γερμανία, έρευνες του ΕΦΕΤ στην Ελλάδα

Περισσότερα από 4.500 αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες θα κλείσουν προσωρινά στη Γερμανία λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Το κλείσιμο των αγροκτημάτων γίνεται για προληπτικούς λόγους. Στο μεταξύ, εκτός από την Ολλανδία, προϊόντα μολυσμένα με διοξίνη ενδέχεται να εξήχθησαν και στη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα, ο ΕΦΕΤ έχει λάβει εντολή να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μολυσμένα προϊόντα από τη Γερμανία.

Πάντως την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γ. Νύχας διαβεβαίωνε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας εξαιτίας του εντοπισμού διοξίνης σε αυγά και ζωοτροφές στη Γερμανία.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hannoversche Allegemeine Zeitung (ΗΑΖ), η μόλυνση με διοξίνη είχε διαπιστωθεί από τον Μάρτιο του 2010, από αναλύσεις στα τροφικά λίπη της γερμανικής εταιρείας Harles und Jentzch. Ο υπουργείο Γεωργίας του Σλέσβιχ Χόλστάιν, όπου εδρεύει η εταιρεία, επιβεβαίωσε χθες την πληροφορία, δίνοντας ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι για τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο δεν ενημερώθηκε παρά στις 27 Δεκεμβρίου.

Τον Μάρτιο 2010, τα επίπεδα διοξίνης επί του δείγματος ήταν δύο φορές υψηλότερα από το κανονικό, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όμως, η εταιρεία δεν ενημέρωσε το τοπικό υπουργείο Γεωργίας για τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών που έγιναν με δική της πρωτοβουλία, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Κίελο. Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε σε εκείνες τις αναλύσεις κατασχέθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια έρευνας στους χώρους της εταιρείας, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας.

Στην Γερμανία κλείνουν 4.709 φάρμες, εκ των οποίων οι 4.468 βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία. Στις περισσότερες από αυτές εκτρέφονται χοίροι. Μέχρι να διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι δεν έχουν μολυνθεί τα ζώα και οι ζωοτροφές τους, οι φάρμες αυτές δεν θα επιτρέπεται να κάνουν παραδόσεις.

Στο μεταξύ, εκτός από την Ολλανδία, προϊόντα μολυσμένα με διοξίνη ενδέχεται να εξήχθησαν και στη Βρετανία. Την Τετάρτη η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους της στην Ολλανδία ότι εξήχθησαν στη χώρα αυτή 136.000 αβγά, δηλαδή περίπου εννέα τόνοι, που προέρχονταν από γερμανικά αγροκτήματα στα οποία εντοπίστηκε διοξίνη. Ωστόσο, στην Ολλανδία μια πρώτη παρτίδα από 86.000 αβγά αναμίχθηκε με άλλα και παρήχθησαν 14 τόνοι προϊόντων τα οποία στις 12 Δεκεμβρίου εξήχθησαν στη Βρετανία. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοεί τι είδους προϊοντα ήταν αυτά (μαγιονέζα, γλυκά ή ακόμη και σαμπουάν). Επαφίεται στις βρετανικές αρχές να τα εντοπίσουν.

Άλλα 50.000 αβγά εξήχθησαν στην Ολλανδία στις 15 Δεκεμβρίου και αφού αναμίχθηκαν εκεί με 14 τόνους αβγών άλλης προέλευσης, χωρίστηκαν σε τρεις παρτίδες. Η μία από αυτές τις παρτίδες έχει καταψυχθεί και βρίσκεται στην Ολλανδία και αναμένεται να γίνουν αναλύσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι μολυσμένα τα προϊόντα με διοξίνη. Άγνωστο παραμένει τι έγιναν οι άλλες δύο παρτίδες.

Οι αναλύσεις που έγιναν στα βρώσιμα λίπη που παράγει ο όμιλος Harles und Jentzsch, στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν της βόρειας Γερμανίας, επιβεβαίωσαν ότι είχαν μολυνθεί από διοξίνη. Συγκεκριμένα, επτά από τα είκοσι δείγματα που αναλύθηκαν έδειξαν ότι τα επίπεδα διοξίνης ήταν ανώτερα, έως και πολύ μεγαλύτερα, από τα καθορισμένα όρια ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από διοξίνη έως και 150.000 τόνοι ζωοτροφών, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι τώρα πώς μολύνθηκαν τα λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως εμφανίζεται καθησυχαστική. Ειδικοί εξήγησαν ότι εάν τα 136.000 αβγά ήταν όντως μολυσμένα, η ανάμιξή τους με άλλα αβγά θα έχει «αραιώσει» τη συγκέντρωση της διοξίνης.
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: