Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Φόρος διαμονής από την 1η Ιανουαρίου

Την πρώτη ημέρα του ερχόμενου έτους μπαίνει σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016, με την εφαρμογή του να επιβαρύνει τους ταξιδιώτες-διαμένοντες του δωματίου ή διαμερίσματος. Τροποποίηση του άρθρου προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών.
Την άμεση τροποποίηση του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 για τον φόρο διαμονής προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις αντιδράσεις των ξενοδόχων που ζητούσαν διευκρινίσεις εν όψει της εφαρμογής του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2018.
 
Όπως ανακοινώθηκε, το συγκεκριμένο άρθρο πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά:
 

  • ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος
  • ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και
  • ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

 
Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, υπογραμμίζει «ότι μέχρι και σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι - οι ξενοδόχοι, οι συνεργάτες μας εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι πελάτες μας, Έλληνες και ξένοι - βρισκόμαστε σε βαθύ σκοτάδι και σε σύγχυση, αναμένοντας, πότε επιτέλους θα δεήσουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν την απαραίτητη εφαρμοστική απόφαση, στην οποία θα καταγράφονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι λοιπές διευκρινιστικές κατευθύνσεις και πληροφορίες».
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, όπως υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της, έχει ευθύς εξ αρχής, εδώ και μήνες, προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες αυτού του μέτρου στον ελληνικό τουρισμό, στην ήδη βεβαρημένη ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος και φυσικά, κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία. Παρά ταύτα, κυβέρνηση και φορείς εκτιμούν πως δεν πρόκειται να επιβαρύνει την οικονομία ένα τέτοιο μέτρο.
 
Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, ενώ σχετική ανακοίνωση για το ίδιο ζήτημα εξέδωσε και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
 thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: