Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Τουρκικό brain drain με «χρυσή βίζα» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι διώξεις του Ερντογάν που κορυφώθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αναγκάζουν τους Τούρκους επιστήμονες και τους διανοούμενους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Σύμφωνα με το BBC, οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στην αγορά ακίνητης περιουσίας στη χώρας μας.
 Η  Ελλάδα δήλωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, 430 Τούρκοι υπήκοοι έχουν αποκτήσει την αποκαλούμενη «Χρυσή Βίζα» αγοράζοντας ακίνητη περιουσία αξίας τουλάχιστον, 250.000 ευρώ.
Το 2013 η Ελλάδα ενέταξε στον αναπτυξιακό νόμο ρύθμιση σύμφωνα με την οποία πολίτες τρίτων χωρών (χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.) μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής πέντε ετών, με την προϋπόθεση να αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ελάχιστοι Τούρκοι πολίτες είχαν ενδιαφερθεί. Η κατάσταση άλλαξε άρδην μετά την 16η Ιουλίου του 2016, όταν το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε και ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε να φυλακίζει και να εκτοπίζει δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» που εφαρμόζει η Ελλάδα προσελκύει Τούρκους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να λάβουν βίζα μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου Σένγκεν. «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε που παρέχει την δυνατότητα απόκτησης βίζα, αλλά είναι η φθηνότερη» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του DPA.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, η Κύπρος και η Πορτογαλία προσφέρουν παρόμοιες ευκαιρίες για πολίτες τρίτων χωρών. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα χρήματα (500.000 ευρώ στην περίπτωση της Πορτογαλίας και 2 εκατομμύρια στην περίπτωση της Κύπρου).
Όπως γράφει το BBC, τα τελευταία πέντε χρόνια, 17.000 Τούρκοι υπήκοοι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία, 7.000 Τούρκοι στη Γερμανία και περίπου 5.000 στη Γαλλία.
Ωστόσο, οι περισσότεροι Τούρκοι έρχονται στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, οι περισσότεροι Τούρκοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα τους ανήκουν στην μεσαία και ανώτερη τάξη, είναι μορφωμένοι, ιδεολογικά αντίθετοι με την πολιτική του Ερντογάν και αρκετοί εξ αυτών πωλούν την περιουσία τους προκειμένου να μπορέσουν να αναζητήσουν μια καινούργια ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Selcan Turk, είναι κτηματομεσίτρια στην Αθήνα. Πρόσφατα πούλησε ένα διαμέρισμα με θέα στην Ακρόπολη σε τουρκική οικογένεια. Πέρυσι, έδειχνε τρία ακίνητα τον μήνα στους Τούρκους. Τώρα οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις την εβδομάδα.
Όπως λέει για τους συμπατριώτες της «οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς στην Τουρκία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Εδώ, στην Ελλάδα, αισθάνονται ότι υπάρχει πραγματική δημοκρατία και ελευθερία».
tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: