Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Έκλεβαν αυτοκίνητα κατά παραγγελία επί μία πενταετία

Συνολικά έχουν συλληφθεί 12 άτομα, ανάμεσά τους και τα αρχηγικά μέλη. Βασικούς ρόλους είχε ένας ιδιοκτήτης συνεργείου με επωνυμία γνωστής εταιρείας και ένας κλειδαράς που προμήθευε το κύκλωμα με κλειδιά πασπαρτού. Τα κλεμμένα αυτοκίνητα αφού τους άλλαζαν χρώμα και αριθμό πλαισίου με αντίστοιχα τρακαρισμένα, τα μεταπωλούσαν σε Κρήτη και Μεσσηνία

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα κλοπών αυτοκινήτων που ευθύνεται για τουλάχιστον 500 κλοπές οχημάτων, κατά παραγγελία, ενώ οι Αρχές εικάζουν ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερος, εξαιτίας του εύρους του αριθμού των ανταλλακτικών από κλεμμένα αυτοκίνητα που εντόπισαν!
Από την Αστυνομία συνελήφθησαν 12 άτομα, όλοι Έλληνες, μέλη του κυκλώματος, ανάμεσά τους και τα τρία αρχηγικά μέλη, ενώ βασικό ρόλο είχαν ένας ιδιοκτήτης εξουσιοδοτημένου συνεργείου γνωστής γερμανικής αυτοβιομηχανίας στην περιοχή του Αιγάλεω και ένας κλειδαράς από το Περιστέρι που προμήθευε με κλειδιά «πασπαρτού» τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος ώστε να μη γίνονται ζημιές στα αφαιρεθέντα αυτοκίνητα και μάλιστα τους «εξυπηρετούσε» ακόμα και μεταμεσονύχτιες ώρες.

Τα μέλη του κυκλώματος που δρούσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αφού λάμβανε τις παραγγελίες για τον επιθυμητό τύπο και μάρκα αυτοκινήτου, συνήθως OPEL και HΥUNDAI, ψάχνοντας σε ολόκληρη την Αττική και κυρίως στα Δυτικά και Νότια Προάστια, εντόπιζε τα οχήματα και τα έκλεβε με την χρήση «πασπαρτού» και πανάκριβων μηχανημάτων και λογισμικών που παρέκαμπταν το immobilizer.
Στη συνέχεια, τα έβαφαν και άλλαζαν ακόμα και τον αριθμό πλαισίου που στην θέση του «χτυπούσαν» τον αριθμό ενός ίδιου τρακαρισμένου αυτοκινήτου που είχαν νομίμως αγοράσει και τα μεταπωλούσαν κυρίως στην Κρήτη και την Μεσσηνία, ενώ ήταν τόσο οργανωμένοι μετέφεραν ακόμα και το αρχείο σέρβις από τα τρακαρισμένα στα κλεμμένα.

Η αστυνομία εντόπισε μεταξύ άλλων τα κρησφύγετα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις κλοπές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος που είχαν παρελθόν για αντίστοιχες ενέργειες, από την παράνομη δράση τους , εξασφάλιζαν πολυτελή βίο.
Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθούν και τυχόν άλλοι εμπλεκόμενοι, ενώ από την τουλάχιστον 5ετή του δράση φαίνεται οι παραγγελίες που λάμβαναν να είχαν μαζικό χαρακτήρα και έτσι ερευνάται η τυχόν συμμετοχή εκθέσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κλπ.

 Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΣ: Κάποια μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά και σε διακίνηση ναρκωτικών
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου που έγιναν κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης:
«Η πρώτη περίπτωση αφορά σε εξάρθρωση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, πολυμελούς εγκληματικής ομάδας τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές οχημάτων από διάφορες περιοχές της Αττικής και τα διέθεταν προς πώληση, είτε αυτούσια είτε ως ανταλλακτικά, σε περιοχές εκτός του νομού Αττικής, όπως Κρήτη και Μεσσηνία.
Για την υπόθεση, συνελήφθησαν την (12 Δεκεμβρίου 2017) στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 αστυνομικών, σε Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη, 12 ημεδαποί (ηλικίας από 21 έως 41 ετών), μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά μέλη.
Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας και του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας, της ψευδορκία, της απάτης για τις ασφάλειες, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα ναρκωτικά και τα όπλα.
Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 8 μέλη της οργάνωσης, οι όποιοι κατηγορούνται για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας, της ψευδορκίας και της απάτης για τις ασφάλειες.
Από την πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, την τελευταία πενταετία συγκρότησαν ομάδα, η οποία διέθετε εσωτερικούς κανόνες δομής και δράσης, διακριτούς ρόλους και αφθονία υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος από τη διάπραξη κλοπών οχημάτων.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έρευνας εξακριβώθηκαν:
Η σύνθεση των μελών της εγκληματικής ομάδας, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, ενώ διευκρινίσθηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
Ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi), οι διασυνδέσεις τους, καθώς και οι χώροι αποσυναρμολόγησης των κλεμμένων οχημάτων και οι χώροι που κατέληγαν τα ανταλλακτικά αυτών.
Εντοπίστηκαν οι χώροι (καβάτζες), όπου απέκρυβαν και διατηρούσαν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό τους, για την κλοπή των οχημάτων μαζί με ανταλλακτικά κλεμμένων αυτοκίνητων.
Αρχηγικό-καθοδηγητικό ρόλο είχαν τρεις από τους συλληφθέντες, ηλικίας 28, 29 και 32 ετών.
Ο 28χρονος είχε το σχεδιασμό, συντόνιζε τη δράση και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, αναθέτοντας τους επί μέρους ρόλους, ενώ είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη υποδομή για την τέλεση των κλοπών, έχοντας πάντοτε φυσική παρουσία κατά τη διάπραξη τους.
Επιπλέον, διέθετε ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στις κλοπές αυτοκινήτων, σε ορισμένες περιπτώσεις εντόπιζε ο ίδιος το όχημα που θα αφαιρούσαν, ενώ λόγω των γνωριμιών του στο χώρο των αυτοκινήτων, λάμβανε παραγγελίες για την κλοπή συγκεκριμένων τύπων και μοντέλων, έχοντας την ευχέρεια και τη δυνατότητα να τα προωθήσει άμεσα.
Οι δύο άλλοι αρχηγοί (29χρονος και ο 32χρονος), οι οποίο αποτελούσαν τα βασικά επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης, δρούσαν από κοινού με τον 28χρονο και αφαιρούσαν τα οχήματα που είχε στοχοποιήσει η οργάνωση, ενώ ήταν επιφορτισμένοι και με τον εντοπισμό των οχημάτων, που θα αφαιρούσαν.
Ειδικό ρόλο είχε και 41χρονος που διαχειριζόταν συνεργείο αυτοκινήτων σε περιοχή της Αττικής, όπου κατέληγαν στην πλειοψηφία τους τα αφαιρεθέντα οχήματα, με σκοπό την μετέπειτα προώθηση τους στην αγορά. Σημειώνεται ότι, η επωνυμία του συνεργείου, παρέπεμπε σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο εταιρείας και έτσι δεν κινούσε υποψίες για την τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων.
Καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση είχαν και δύο από τους συλληφθέντες (35 και 39 ετών), οι οποίοι χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, χορηγούσαν κωδικούς κοπής με τη χρήση των οποίων ήταν δυνατή η κατασκευή κλειδιών, τα οποία χρησιμοποιούταν για να ανοίξουν οχήματα συγκεκριμένης εταιρίας, χωρίς να τα παραβιάσουν, επίσης ήταν επιφορτισμένοι με το να τροποποιούν ηλεκτρονικούς εγκεφάλους των αφαιρεθέντων οχημάτων.
Ο 39χρονος μάλιστα αποτελούσε και συνδετικό κρίκο μεταξύ διάφορων κλεπτών αυτοκινήτων, καθώς σε περίπτωση που επιθυμούσαν να θέσουν σε κυκλοφορία κλεμμένα οχήματα, με παραποιημένους αριθμούς πλαισίου, απευθύνονταν σε αυτόν, προκειμένου να παρέμβει στους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους, καταχωρώντας σε αυτούς το πλαίσιο νόμιμων οχημάτων.
Επιπλέον, ο ίδιος μείωνε την ένδειξη των χιλιομέτρων του κοντέρ σε οχήματα που ήταν προς πώληση, αυξάνοντας την αξία πώλησής τους και εξαπατώντας τους αγοραστές.
Ένα ακόμη μέλος με κομβικό ρόλο στην οργάνωση ήταν 32χρονος συλληφθείς, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα κλειθροποιίας σε περιοχή της Αττικής, ο οποίος αφού λάμβανε τους απαραίτητους κωδικούς, προέβαινε στην κατασκευή κλειδιών, εξυπηρετώντας τα μέλη της οργάνωσης ακόμα και βραδινές ώρες, πέραν του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματός του.
Τρεις εκ των συλληφθέντων, έδιναν στα αρχηγικά μέλη παραγγελίες για την κλοπή συγκεκριμένων αυτοκινήτων, τα οποία παραλάμβαναν έναντι συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού και τα διέθεταν περαιτέρω προς πώληση, νομιμοποιώντας τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης, αποκομίζοντας και οι ίδιοι παράνομα περιουσιακά οφέλη.
Μάλιστα ένας από αυτούς εντόπιζε τρακαρισμένα οχήματα τα οποία διέθετε προς πώληση στον 28χρονο «αρχηγό», τα οποία προορίζονταν ως ανταλλακτικά, ενώ τα στοιχεία νόμιμης κυκλοφορίας τους θα χρησιμοποιούνταν για τη νομιμοποίηση κυκλοφορίας κλεμμένων οχημάτων.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο ακόμη ημεδαποί, που δεν συνελήφθησαν, οι οποίοι διατηρούσαν καταστήματα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, αποδέχονταν ανταλλακτικά από τα αφαιρεθέντα οχήματα και τα διέθεταν προς πώληση.
Τα μέλη της οργάνωσης και στις δύο μεθόδους χρησιμοποιούσαν φορητό υπολογιστή με κατάλληλα προγράμματα, ικανά να παρακάμπτουν το σύστημα immobilizer των αυτοκινήτων, δίνοντας τη δυνατότητα στο κάτοχό τους, να αφαιρεί το όχημα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα.
Μετά την κλοπή οι δράστες στάθμευαν τα αυτοκίνητα πλησίον των κατοικιών των δύο αρχηγών, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν φέρει σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (gps) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα διέρχονταν από τα σημεία που τα είχαν σταθμεύσει, για να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές ή τον ιδιοκτήτη τους. Στα οχήματα που έσπαγαν το φινιστρίνι, τοποθετούσαν στη θέση του μαύρο κάλυμμα, ώστε να μην είναι ιδιαίτερα εμφανής η θραύση.
Στη συνέχεια τα περισσότερα οχήματα τα μετέφεραν στο συνεργείο του 41χρονου, όπου υπήρχε κατάλληλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και προέβαιναν είτε στην αποσυναρμολόγησή τους για να τα μεταπωλήσουν ως ανταλλακτικά είτε στην παραποίηση των πλαισίων τους, με τη μέθοδο του «εντοιχισμού» ή της απόξεσης.
Σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ήδη αγοράσει όχημα που είχε καταστραφεί από τροχαίο ατύχημα, πλην όμως δεν είχε αποσυρθεί από τη νόμιμη κυκλοφορία και είτε απέκοπταν από αυτό τα μεταλλικά τμήματα που έφεραν τους αριθμούς πλαισίου, είτε τους απόξαιναν.
Ακολούθως έκαναν την ίδια διαδικασία και στο αφαιρεθέν όχημα, το οποίο είχαν φροντίσει να είναι ιδίας μάρκας, μοντέλου, χρώματος, χρονολογίας κατασκευής και τύπου καυσίμου (κινητήρα).
Επιπρόσθετα, με το κατάλληλο λογισμικό προέβαιναν στις κάτωθι ενέργειες:
διέγραφαν από τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους του κλεμμένου οχήματος τον αριθμό πλαισίου και καταχωρούσαν ως αριθμό πλαισίου αυτόν του τρακαρισμένου,
διέγραφαν πλήρως το ιστορικό συντήρησης και βλαβών του κλεμμένου οχήματος και,
αντέγραφαν όλο το ιστορικό συντήρησης και βλαβών του τρακαρισμένου οχήματος και μετέφεραν τα σχετικά δεδομένα στον εγκέφαλο του κλεμμένου.
Με αυτόν τον τρόπο το κλεμμένο όχημα γινόταν απόλυτα νομιμοφανές και τα μέλη της οργάνωσης το μεταπωλούσαν για πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχαν διαθέσει για το τρακαρισμένο, εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη.
Από την προανάκριση διαπιστώθηκε επίσης ότι κάποια μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης.
Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης σε οικίες, χώρους αποθήκευσης και καταστήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 20 κλεμμένα αυτοκίνητα και 4 κλεμμένες μηχανές, 20 κινητήρες αυτοκίνητων, πάνω από 150 «εγκέφαλοι» οχημάτων, πάνω από 15 «φύσες» παράκαμψης «immobilizer» με ενσωματωμένο σύστημα εγγραφής κλειδιών με την άξια τους στη «μαύρη» αγορά να εκτιμάται στις 200.000.
Επίσης, βρέθηκαν 12 laptop με ειδικό λογισμικό για παράκαμψη «immobilizer» και εκ νέου ενεργοποίησης λογισμικού του εγκεφάλου του αυτοκινήτου με την αξία τους στη «μαύρη» αγορά να εκτιμάται στις 120.000, πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων παραβίασης κλειδαριών οχημάτων, πλήρες σύστημα κοπής κλειδιών οχημάτων, εκατοντάδες κλειδιά, διαφόρων οχημάτων και μαρκών, πλήρη διαγνωστικά συστήματα οχημάτων, αυτοματοποιημένη μονάδα αποσυναρμολόγησης οχημάτων, αποτελούμενη από ανυψωτήρα, κόπτες, πάγκους επεξεργασίας, υδραυλικούς γερανούς, «παπαγαλάκι» και πλήθος εργαλείων, ειδικό ηλεκτρονικό σφυρί χάραξης αριθμών πλαισίων και κινητήρα και μεταλλικά γράμματα «ποντες» πάνω από 1000 τεμάχια ανταλλακτικών παντός τύπου (εσωτερικού οχήματος, μηχανολογικού, ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού), πλήθος αυτοκόλλητων ταινιών, με εντυπωμένους αριθμούς πλαισίων οχημάτων, 5 κιλά κάνναβης και 142 γραμμάρια κοκαΐνης, 29.000 ευρώ, καθώς επίσης, πιστόλι και φυσίγγια.
Τα μέλη της οργάνωσης στις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν συνεχώς κωδικοποιημένες εκφράσεις και λέξεις (αργκό) με σύνθετη ορολογία και συγκεκριμένες λέξεις για τον χαρακτηρισμό των συνεργατών τους, ενώ λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας κατά τις μετακινήσεις τους.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 22 περιπτώσεις, κλοπής οχημάτων, ενώ με βάση τα ευρήματα εκτιμάται ότι οι κλοπές οχημάτων που έχουν διαπράξει ξεπερνούν τις 500.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρχηγικά μέλη παρότι είναι άεργοι, έκαναν πολυτελή ζωή. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση».
news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: