Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Κι όμως κυκλοφορούν ακόμη μάρκα στην Ευρώπη

Σχεδόν 16 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ευρώ στη Γερμανία δεν έχουν ανταλλαχθεί ακόμη δισεκατομμύρια μάρκα, τόσο χαρτονομίσματα όσο και κέρματα. Περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια μάρκα κυκλοφορούν ακόμα, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank. Η αξία τους ξεπερνάει τα 6,46 δις ευρώ,ενω πολλά από αυτά κυκλοφορούν σε χώρες εκτός Γερμανίας.

«Χαρτονομίσματα και κέρματα αξίας 100 έως 150 εκ. μάρκων επιστρέφονται κάθε χρόνο. Ένα μέρος των κερμάτων και χαρτονομισμάτων ενδέχεται να έχει χαθεί, να έχει καταστραφεί ή να βρίσκεται στα χέρια συλλεκτών», αναφέρει ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank.
Ένα μέρος των μάρκων που δεν ανταλλαχθεί εκτιμάται από την Bundesbank ότι βρίσκονται εκτός Γερμανίας. «Το γερμανικό μάρκο το εκτιμούν κυρίως στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη ως ένα μέσο διατήρησης αξιών», επισημαίνει ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, εξηγώντας ότι αυτό ισχύει κυρίως για χώρες με υψηλό πληθωρισμό, όπου το μάρκο ήταν δημοφιλές για τη σταθερότητά του.
Όμως μάρκα δεν υπάρχουν μόνο εκεί. Το υποκατάστημα της Bundesbank στο Μάιντς έλαβε πρόσφατα επιστολή από τον Καναδά. Σε ένα φάκελο είχε τοποθετηθεί ένα χαρτονόμισμα των 50 μάρκων μαζί με μια μεγάλη φωτοτυπία ενός ακόμη χαρτονομίσματος αξίας 1.000 μάρκων. Βεβαίως ανταλλάχθηκε μόνο το αληθινό χαρτονόμισμα των 50 μάρκων.
«Η Bundesbank εξακολουθεί να δέχεται την επιστροφή μάρκων χωρίς περιορισμό ή προθεσμία. Έτσι δείχνουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι», υπογραμμίζει ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ανταλλάσσει ακόμη και χαρτονομίσματα που έχουν υποστεί ζημιά, αρκεί να έχουν διατηρηθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ.
Σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, η ανταλλαγή παλιών εθνικών νομισμάτων δεν είναι πλέον δυνατή. Τα ποσά των παλιών νομισμάτων που δεν είχαν ανταλλαχθεί στις εκάστοτε προθεσμίες που είχαν τεθεί από τις κεντρικές τράπεζες καταγράφηκαν στους ισολογισμούς τους ως κέρδος, το οποίο εν συνεχεία έρρευσε στα κρατικά ταμεία.
 .koutipandoras.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: