Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησησης για εκποίηση εκτάσεων στις περιοχές Πρασονησίου και Αφάντου στη Ρόδο οι οποίες αντιστοιχούν στο 6% της συνολικής έκτασης του νησιού. Πέντε σύλλογοι για την προστασία του περιβάλλοντος που δραστηριοποιούνται στο νησί προσπαθούν να αποτρέψουν την πώληση των εκτάσεων σε ιδιώτες για τουριστική αξιοποίηση.
Την εκποίηση εκτάσεων που αγγίζουν το 6% της της Ρόδου έχει αποφασίσει η «Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποήσεων» της κυβέρνησης. Οι περιοχές Αφάντου και Πρασονησίου που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εκποιήσεων πρόκειται πωληθούν σε ιδιώτες με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Ο κατάλογος των κυβερνητικών εκποιήσεων που θα γίνουν με τη διαδικασία fast track περιέχει μεταξύ άλλων την έκταση του αεροδρομίου στο Ελληνικό και πολλές παραθαλάσσιες εκτάσεις – φιλέτα σε Χαλκιδική, Πιερία, Μαγνησία κ.α.
Το Γκολφ Αφάντου (1.500 στρεμ.) και το Πρασονήσι (80.000 στρεμ.) αποτελούν σημαντικό φυσικό κεφάλαιο του νησιού, μάλιστα το Πρασονήσι ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Το Πρασονήσι βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου και συνδέεται με το υπόλοιπο νησί της με μια στενή λωρίδα άμμου που ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες καλύπτεται από τη θάλασσα. Μάλιστα έχει αμφισβητηθεί η νομιμότητα της εκποίησής του καθώς δεν επιτρέπεται μεταβίβαση κατά κυριότητα σε περιπτώσεις νησίδων και αβαθών υδάτων σύμφωνα με το νόμο περί αιγιαλού και παραλίας.
Η κυβέρνηση διακηρύσσει τους σκοπούς της για «ήπια» και «πράσινη» ανάπτυξη με ενδεικτική χρήση τον τουρισμό ωστόσο πολίτες και οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί στη Ρόδο. Πέντε σύλλογοι για την προστασία του περιβάλλοντος εξέφρασαν με ανακοίνωση την αντίθεσή τους στην εκποίηση και έκαναν έκκληση στον περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη και το δήμαρχο κ. Κουσουρνά να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποφυγή της. Τους ζήτησαν επίσης να πραγματοποιήσουν τις προεκλογικές τουςδεσμεύσεις και να προχωρήσουν στο χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού και στις διαχειριστικές μελέτες των προστατευόμενων περιοχών.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, η Ομάδα Αγρο-Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δράσης «Αιθρία», ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιάς, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής και το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου παρέθεσαν στην ανακοίνωση και τους λόγους της αντίθεσής τους.
Καταρχάς αναφέρουν ότι η έλλειψη χωροταξικού σχεδίου μπορεί να οδηγήσει τις τελευταίες αδόμητες εκτάσεις του νησιού στην τσιμεντοποίηση. Επίσης αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης σε ζητήματα φυσικών πόρων με πρώτο το νερό, όπως και στα ήδη υπάρχοντα ζητήματα των στερεών αποβλήτων και της ενέργειας. Προκλητική χαρακτηρίζουν την ιδιωτικοποίηση μίας χαρακτηρισμένης περιοχής Natura όπως το Πρασονήσι που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής, όπως και την περιφρόνηση της κυβέρνησης προς τους τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση.
Το ζήτημα δεν είναι νέο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να αποφευχθεί η εκποίηση αυτού του τεράστιου μέρους της Ρόδου, μάλιστα έχουν γίνει διαμάχες σχετικά με το εάν το Πρασονήσι αποτελεί νησί ή νησίδα και το εάν είναι νόμιμη η μεταβίβασή του. Ωστόσο οι κυβέρνηση μέχρι στιγμής δε δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου