Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Franchising στην εκπαίδευση

Στη διοίκηση και στη χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων εστιάζει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσει να δρομολογεί τις αποφάσεις του.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, «το υπουργείο φέρεται αποφασισμένο να βρει τρόπους να ξεπεράσει το «σκόπελο» του Συντάγματος και να καθιερώσει τα συμβούλια διοίκησης, που θα είναι ουσιαστικά το κύριο όργανο των ιδρυμάτων».

Ως επικρατέστερο σενάριο παρουσιάζεται το 15μελές συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από 8 εκλεγμένους καθηγητές στο εκάστοτε ίδρυμα, 5 εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες, 1 εκπρόσωπος των φοιτητών και 1 εκπρόσωπος των διοικητικών. Ο πρόεδρος του συμβουλίου -5ετούς θητείας- θα έχει υπερξουσίες, αποφασίζοντας ακόμη και την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Όσον αφορά στα οικονομικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση θα συμπληρώνουν πόρους τους οποίους θα βρίσκουν τα ίδια τα ιδρύματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «θα μπορούν δηλαδή τα ΑΕΙ να ιδρύουν ιδιωτικά κολέγια και ινστιτούτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη μέθοδο του franchising. Θα μπορούν επίσης να συνάπτουν συμβάσεις με εταιρείες, ενώ ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για δίδακτρα από τους προπτυχιακούς φοιτητές».

Στο μεταξύ, μέλημα του υπουργείου Παιδείας είναι να καταργήσει τμήματα και να καθιερώσει σχολές γενικότερου αντικειμένου: «Θέλει δηλαδή να δημιουργήσει επιστήμονες που θα έχουν όσο γίνεται πλατύτερες γνώσεις. Το ερώτημα είναι πώς θα κατανέμονται οι φοιτητές για παράδειγμα στη σχολή επιστημών υγείας που θα περιλαμβάνει την ιατρική, τη φαρμακευτική, τη νοσηλευτική».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: