Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πείτε τώρα την αλήθεια, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Το άδειο καλάθι με το οποίο γύρισε από το Βερολίνο και το Ελσίνκι ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί φως στο τούνελ.

Στον αέρα φαίνεται ότι μένουν οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι η σύνοδος κορυφής στις 24-25 Μαρτίου θα μπορούσε να δώσει διεξόδους. Είναι σοβαρός ο κίνδυνος πλέον στις ευρωπαϊκές καλένδες να παραπεμφθούν η γενναιόδωρη ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων των αδύναμων χωρών, η χορήγηση δανείων με ευνοϊκά επιτόκια για επαναγορά χρέους από τις ίδιες τις χώρες, η μείωση των επιτοκίων με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων κ.λπ.

Η σιδηρά κυρία Μέρκελ μετά τις αντιδράσεις πολλών κρατών-μελών στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί με τον σύμμαχό της Σαρκοζί με στόχο να αλυσοδέσει την Ε.Ε. σε μια μακροχρόνια και διαρκή λιτότητα, δύσκολα θα βάλει νερό στο κρασί της για τις «σπάταλες χώρες». Το μόνο πράσινο φως που μάλλον θα δοθεί θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της τρόικας προς Ελλάδα και Ιρλανδία.

Η αποκάλυψη του Στρος - Καν στο γαλλικό κανάλι «Canal plus» ότι από τον Δεκέμβριο του 2009 ο Παπανδρέου είχε συζητήσει μαζί του την προσφυγή στο ΔΝΤ, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είχε πλήρη επίγνωση του προβλήματος από την πρώτη στιγμή. Επί μήνες όμως δεν έπαιρνε μέτρα και στα ερωτήματα που του έθεταν τα ΜΜΕ -και η «Ε»- αρνιόταν ότι ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ. Συστηματικά απέκρυβε την αλήθεια.

Ο Θ. Πάγκαλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Χαρακτήρισε «ιδιωτική» τη συζήτηση Παπανδρέου - Στρος - Καν. Οι ξένοι αξιωματούχοι όμως δεν κρατούν «μυστικά». Αλλοτε τα ξεφουρνίζουν για να βγάλουν την ουρά τους από τις ευθύνες που έχουν και εκείνοι για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας, όπως έκανε ο Γιουνκέρ όταν «έδωσε» τον «φίλο» του Κ. Καραμανλή, αποκαλύπτοντας ότι η Ε.Ε. χτύπησε το καμπανάκι για την κατάσταση της οικονομίας από το 2008. Αλλοτε υπάρχουν και ιδιοτελείς λόγοι, όπως δεν αποκλείεται να συμβαίνει στην περίπτωση του Στρος - Καν, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και λέγεται ότι «έδωσε» τον Γ. Παπανδρέου γιατί θέλει να εμφανιστεί ως ο «σωτήρας» της Ελλάδας.

Λίγη σημασία έχει τι κάνουν οι ξένοι. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Δεν μπορεί να είναι «μυστικό» η πρόθεση ενός πρωθυπουργού να προσφύγει στο ΔΝΤ διότι φοβάται χρεοκοπία. Ολα μπορούν να ειπωθούν από τους υπεύθυνους ηγέτες και χωρίς να καταρρεύσει το σύμπαν. Πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση Παπανδρέου που έχει πει και πολλά που δεν θα έπρεπε, για Τιτανικούς κ.λπ.

Ο κλοιός είναι ασφυκτικός. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, το χρέος στο τέλος του 2011 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί γύρω στα 362,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 158,6% του ΑΕΠ. Παρά το επαχθές Μνημόνιο! Επίσης, το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων της τρόικας έχει μειώσει σημαντικά τη μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους. Το 2008 έφτανε τα 10,96 χρόνια, το 2009 τα 5,66 και το 2010 μόλις τα 3,68.

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Και πώς να βγει όταν οι επενδύσεις από το Κατάρ (και όχι μόνο) έρχονται... με τα πόδια, όταν η δημόσια περιουσία που υποτίθεται ότι θα αποφέρει 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε 3,5-4 χρόνια, είναι καταπατημένη στο 40%.

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε ένα είδος πολέμου», δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Η κυβέρνηση πολλές φορές μέχρι τώρα επιχείρησε να παραπλανήσει τους πολίτες. Διέψευδε την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, διέψευδε τις περισσότερες από τις εργασιακές, μισθολογικές και ασφαλιστικές ανατροπές που έφερε τελικά, διέψευδε και τα περισσότερα μέτρα.

Ομως «ο χρόνος φέρνει στο φως την αλήθεια», έγραψε ο Μένανδρος. «Να πείτε την αλήθεια, δεν βγαίνει το πρόγραμμα», παρότρυνε η Βάσω Παπανδρέου τον Παπακωνσταντίνου. Οι Ελληνες πολίτες έχουν δείξει πρωτόγνωρη ωριμότητα και ψυχραιμία μπροστά στο τσουνάμι που τους χτύπησε. Να πάψουν λοιπόν να τους λένε ψέματα και να αρχίσουν να τους προετοιμάζουν για όλα τα κακά σενάρια.

Διεθνής υποκρισία

«Εχω αποδείξεις ότι ο Καντάφι έδωσε την εντολή για την επίθεση», δήλωσε ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, για το αεροσκάφος της Pan Am που έπεσε στο Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 και στοίχισε τη ζωή σε 270 άτομα. Τώρα το «θυμήθηκε» ότι ο πρόεδρος που υπηρετούσε είναι τρομοκράτης; Τώρα κατάλαβαν οι Λίβυοι πρεσβευτές ότι ο Καντάφι είναι ένας «Χίτλερ» και παραιτούνται; Τώρα θυμήθηκε να τον καταδικάσει και η διεθνής κοινότητα, όταν ένας ένας οι ηγέτες τον προσκυνούσαν στη σκηνή όπου έστηνε στις διασκέψεις, διότι προσδοκούσαν σε μεγάλα deal με τη Λιβύη; Επρεπε να ξεσηκωθούν οι πεινασμένοι για ν' αμφισβητηθεί η παντοδυναμία του Καντάφι. Τι διεθνής υποκρισία!

korai@enet.gr

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: