Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Το περιβάλλον, θύμα των πελατειακών σχέσεων

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγητή Θεσμών και Πολιτικής Χωροταξίας-Πολεοδομίας, μέλους του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, δικηγόρου

Είναι γνωστό ότι το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι, ως αξία, προστατεύεται από το Σύνταγμα, συνεχώς κακοποιείται.

Περιοχές Natura, ιδιαίτερα εκτάσεις φυσικού κάλλους και φυσικής ζωής, περιοχές γεωργικής και γης υψηλής παραγωγικότητας, ζώνες ιδιαίτερης προστασίας (παραλιακές, δασικές, ιστορικές κ.λπ.), όχι μόνον κακοποιούνται αλλά και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Οι βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης κακοποίησης του περιβάλλοντος είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας ορισμένων βουλευτών και μελών των εκάστοτε κυβερνήσεων και των κομμάτων εκδηλώνεται με την ανύπαρκτη ή εσφαλμένη περιβαλλοντική πολιτική και την αντιμετώπιση του χώρου και του περιβάλλοντος κυρίως ως μέσου διαμόρφωσης πελατειακών σχέσεων.

Πρόσφατα η υπουργός ΠΕΚΑ προσπάθησε, αυξάνοντας το όριο αρτιότητας και βάζοντας κάποιους πρόσθετους περιορισμούς, να βάλει κάποια τάξη σχετικά με την οικοδόμηση των γηπέδων στις περιοχές Natura.

Ορισμένοι βουλευτές-μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ανάγκασαν την υπουργό να τροποποιήσει τις σχετικές διατάξεις, ώστε να μη χάσουν το κεκτημένο δικαίωμα δόμησης οι «πελάτες» τους. Ετσι, η υπουργός υποχώρησε και επανέφερε για δεύτερη συζήτηση την επίμαχη διάταξη.

Η πρόσφατη συζήτηση στην επιτροπή, ιδιαίτερα του άρθρου 9 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά τις προϋποθέσεις δόμησης των γηπέδων στην περιοχή Natura, είναι απογοητευτική. Τόσο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όσο και της μειοψηφίας, με τη θέση τους για το επίδικο άρθρο, απέδειξαν ότι η πελατειακή σχέση «καλά κρατεί».

Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της θέσης τους σχετικά με το επίμαχο άρθρο είναι η «σωτηρία των ψήφων» και όχι η σωτηρία του περιβάλλοντος. Ετσι, ανάγκασαν την υπουργό να ξαναπάρει πίσω τη νέα ρύθμισή της, γιατί με αυτή θίγονται οι «πελάτες» και συνεπώς τα «ψηφαλάκια» τους.

Το λάθος της υπουργού είναι ότι δεν αντιστάθηκε, με απειλή παραίτησης (έστω και κατά φαινόμενο), στις πελατειακές ορέξεις των βουλευτών και δεν όρθωσε το ανάστημά της στις ατυχείς αντιλήψεις τους για το περιβάλλον.

Ετσι, το «παζάρι» της δόμησης των περιοχών Natura αναβάλλεται και θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια. Επικεφαλής της κίνησης για τη «σωτηρία των ψήφων», ο πρόεδρος της επιτροπής, με ευτελή επιχειρήματα του τύπου «κρίμα να στέλνουμε τον κόσμο τζάμπα και βερεσέ στους δικηγόρους» και «Δείτε το, κυρία υπουργέ, μέχρι να φέρετε το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια, για να μη δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα», που σημαίνει βοηθήστε να μην κινδυνεύουν να χαθούν τα «ψηφαλάκια» μας.

Αλλος βουλευτής απείλησε να καταψηφίσει τη σχετική διάταξη γιατί, για να πάρει η υπουργός την έγκρισή του, πρέπει να τον πείσει ότι δεν είναι αλάθητη, που σημαίνει ότι πρέπει να τον πείσει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τις πελατειακές σχέσεις του.

Οι βουλευτές δεν πρέπει να μας πείσουν ότι εξυπηρετούν όχι το πελατειακό αλλά το δημόσιο συμφέρον; Με ποιο τρόπο εξυπηρετείται αυτό; Με τη διευκόλυνση της δόμησης των γηπέδων στις περιοχές Natura που ζητούν τα περισσότερα μέλη της επιτροπής; Φαίνεται ότι, για ορισμένους βουλευτές, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, η «πράσινη ανάπτυξη», που διατρέχει την όλη πολιτική του, σημαίνει γι' αυτούς «πράσινα άλογα». Αν είναι έτσι... Natura... τα!

Πρέπει κάποτε να παύσει η «αειφόρος» αντίληψη των δυο εναλλασσομένων στην εξουσία κομμάτων σχετικά με την πελατειακή μεταχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος ως μεγάλη ευκαιρία δημιουργίας των πελατειακών τους σχέσεων καθώς και η φαυλοκρατική αντίληψη της μετατροπής της ανικανότητας προστασίας του περιβάλλοντος σε ευκαιρία ταμειακής διευκόλυνσης, όπως έγινε με τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: