Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 διεξήχθη στο Δήμο Σαρωνικού η ημερίδα της Δημοκρατικής Αριστεράς με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με χαιρετισμό από πλευράς της Δημοκρατικής Αριστεράς ο βουλευτής Αττικής κ. Θανάσης Λεβέντης.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι καθηγητές κ. Οικονομόπουλος Αλέξανδρος και κ. Χατζημπίρος Κίμωνας και ο εκπρόσωπος των 4 Μ.Κ.Ο. κ. Κυρκίτσος Φίλιππος.

Οι εισηγητές έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και κυρίως ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.

Οι λύσεις που πρότειναν ήταν σύγχρονες, άμεσες και οικονομικές σε αντίθεση με αυτά που προβλέπει ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός που είναι εγκαταστάσεις φαραωνικών διαστάσεων, μεγάλου οικονομικού κόστους (σε καιρό κρίσης) και μικρής χρονικής διάρκειας (δύο έως τέσσερα έτη).

Είναι προφανές ότι λύσεις υπάρχουν δεν υπάρχουν όμως οι κατάλληλοι άνθρωποι για να τις ακούσουν και να τις υλοποιήσουν. Την κύρια ευθύνη την φέρει η κυβέρνηση που δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει και να λάβει υπόψη της τον επιστημονικό κόσμο και να λειτουργήσει πολιτικά πείθοντας για τις ορθές λύσεις την κοινωνία.

Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους, όπου εντοπίστηκε σε μεγάλη κλίμακα ότι:

• Οι τοπικές κοινωνίες της Αττικής που παράγουν τα σκουπίδια οφείλουν να έχουν την ευθύνη και της διαχείρισης τους, εντός της Αττικής.

• Η λύση του προβλήματος μπορεί και πρέπει να δοθεί μέσα από την πολιτική, με διάλογο και συναινέσεις κι όχι από τον πόλεμο και την βία του «αποφασίζομε και διατάζουμε»

• Για την Κερατέα και την Λαυρεωτική ΑΜΕΣΑ πρέπει να αποσυρθούν τα ΜΑΤ και τα μπλόκα. Το ότι δεν έχουμε ακόμη θύματα είναι τυχαίο γεγονός. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει διάλογος και να βρεθεί άμεσα (εντός έξι μηνών) λύση για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στα πλαίσια της αειφορίας και της προστασίας και του σεβασμού στο περιβάλλον.

Εντύπωση έκαναν οι παρεμβάσεις του βουλευτή Αττικής κ. Βασίλη Οικονόμου, του περιφερειακού συμβούλου των Οικολόγων Πράσινων κ. Γιώργου Δημαρά, του πρώην νομάρχη Αν. Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή, του δημάρχου Σαρωνικού κ. Πέτρου Φιλίππου, του πρώην δημάρχου Κερατέας κ. Σταύρου Ιατρού, του αντιδημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδας κ. Γιώργου Γκινοσάτη και του δημοτικού σύμβουλου Μαραθώνα Μαραθώνα κ. Φώτη Δεληβοριά.

Η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε με τις συγκεκριμένες προτάσεις και από θέση ευθύνης να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Τα πλούσια επιστημονικά ντοκουμέντα και οι παρεμβάσεις που έγιναν θα τύχουν επεξεργασίας ώστε να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: