Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ουραγός η Ελλάδα στην προσχολική εκπαίδευση

Την προτελευταία θέση στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά στην προσχολική εκπαίδευση καταλαμβάνει η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του 2008 που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την καθολική πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα.

Αναλυτικότερα, το 68,2% των παιδιών από την ηλικία των 4 ετών στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, έναντι 92,3% στην Ε.Ε. των 27.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γαλλία (100%), στο Βέλγιο και στην Ολλανδία (99,5%), στην Ισπανία (99%) και στην Ιταλία (98,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Πολωνία (67,5%), στην Ελλάδα (68,2%), στη Φινλανδία (70,9%), στην Ιρλανδία (72%) και στην Λιθουανία 77,8%). Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται για μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία έναρξης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κυμαίνεται σε μεγάλο βαθμό ανά την Ευρώπη ανάλογα με τις πολιτικές χρηματοδότησης, διακυβέρνησης και στελέχωσης. Η υποχρεωτική εκπαίδευση αρχίζει στην ηλικία των 5 ή 6 ετών στα περισσότερα κράτη μέλη, ενώ αρχίζει νωρίτερα στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Βόρεια η Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Επιτροπή θα θέσει προτεραιότητες για επενδύσεις στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς επίσης και με υποστήριξη από το Πρόγραμμα δια Βίου Μάθησης και το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Ανάπτυξη. Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν από τους υπουργούς Παιδείας της ΕΕ το Μάιο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: