Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Περαιτέρω διερεύνηση της σύμβασης για την Αττική Οδό ζητά ο εισαγγελέας

Περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και της εταιρίας «Αττική Οδός», ζητά η Εισαγγελία Εφετών από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, που διενήργησε πολύμηνη έρευνα για το θέμα, διαφωνώντας με την εισήγηση του εισαγγελέα να τεθεί η εν λόγω σύμβαση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων σε βάρος του Δημοσίου ή στοιχεία για βλαπτικούς όρους στα συμφέροντα του Δημοσίου.

Ο Εισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Χαλιάσος, ο οποίος παρέλαβε τα στοιχεία της έρευνας ώστε να επικυρώσει την εισήγηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών για αρχειοθέτηση της δικογραφίας, έδωσε εντολή να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα, να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες και να συλλεχθούν επιπλέον στοιχεία, θεωρώντας ότι υπήρξε ελλιπής έρευνα, σχετικά με τη σύμβαση, το κόστος της αλλά και την επιστροφής της εκμετάλλευσης του έργου στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η παραγγελία του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, στις 2 Ιουνίου 2009, αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να εντοπιστεί αν ήταν, ή όχι, ζημιωγόνοι οι όροι της για τα συμφέροντα του Δημοσίου και έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε ο χρόνος εκμετάλλευσης του έργου από την εταιρία και με βάση ποιους συσχετισμούς (π.χ. διελεύσεις αυτοκινήτων κλπ).

Επιπλέον, ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητούσε τη διερεύνηση των προβλέψεων της σύμβασης στις περιπτώσεις που οι διελεύσεις είναι λιγότερες από τις υπολογισμένες και στις περιπτώσεις, που είναι πολύ περισσότερες. Επίσης, αν έχει καλυφθεί, με βάση τις διελεύσεις αυτοκινήτων, το προς είσπραξη ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την εταιρία και επομένως αν θα πρέπει να παραδοθεί στο Δημόσιο η Αττική Οδός άμεσα ή σε ποιο χρόνο. Τέλος, ζητούσε να εντοπιστεί αν υφίσταται θέμα ζημίας του Δημοσίου από τη χρήση και συνέχιση της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού από την κατασκευάστρια εταιρία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: