Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Πήγαν για λαβράκι, έπιασαν φαντάσματα και τον... εαυτό τους!

Σε ρεσιτάλ πολυλογίας, προπαγάνδας και δυσφήμησης της χώρας συνεχίζει να επιδίδεται η κυβέρνηση, την ώρα που για τρίτη συνεχή ημέρα τα μηνύματα από την Ευρώπη και το σύνολο των δανειστών είναι μηνύματα δυσπιστίας και απειλών.

Η κυβέρνηση  «απάντησε» χθες με λίστα φοροφυγάδων, όπου τις πρώτες θέσεις κατέχουν δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΣΕ και ο ΟΑΣΑ, πουλήμενες όπως η παλιά Ολυμπιακή και πτωχευμένες από τον καιρό του... Νώε, όπως η Πειραϊκή-Πατραϊκή, το Μινιόν, ακόμη και η Τράπεζα Κρήτης!
Ουσιαστικά, πήγαν για μαλλί και βγαίνουν κουρεμένοι, αφού το μόνο που καταφέρνουν είναι να παρουσιάσουν στους ξένους μια μακριά, πλην όμως ανενεργή, λίστα, η δημοσιοποίηση της οποίας μόνο βλάβη μπορεί να προκαλέσει.


Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως οι δανειστές μας θα δουν απλώς έναν μακρύ κατάλογο που αποδεικνύει πόσο φοροφυγάδες είμαστε, χωρίς να ψάξουν να βρουν ποιοι εκ των εκτιθεμένων υπάρχουν ακόμη (ίσως και εν... ζωή, εντός ή εκτός φυλακής), αν είναι σε θέση να πληρώσουν, για ποιον λόγο οδηγήθηκαν στην πτώχευση.

Ακόμη και αν ψάξουν να βρουν ποιες από τις εταιρίες που βρέθηκαν στη λίστα των φοροφυγάδων έχουν πτωχεύσει - και αυτό μπορεί να το κάνουν εύκολα - το μόνο συμπέρασμα που θα βγάλουν είναι πως στην Ελλάδα δεν αξίζει να επενδύσεις, διότι κινδυνεύεις αργά ή γρήγορα να πτωχεύσεις.

Και αμέσως θα επιβεβαιωθούν τα αίτια: Άθλιο φορολογικό περιβάλλον, γραφειοκρατία, διαφθορά, επιχειρηματίες που αντί να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και μετά κοπανάνε και μια πτώχευση - οπότε δεν αξίζει να συνεταιριστείς μαζί τους.

Καιρό τώρα πιέζεται η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση και τους έγινε το χατήρι - αν και κάποιοι, όπως ο Στρος-Καν, είχαν ζητήσει να πιάσουμε τους φοροφυγάδες και όχι τα... φαντάσματά τους!

Και πώς να συνεταιριστεί κανείς με ένα κράτος, που γυρεύει απεγνωσμένα επενδύσεις, αλλά το ίδιο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τον... εαυτό του;

Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως μεταξύ των φοροφυγάδων, εντοπίσαμε και τον περίφημο Οργανισμό Ανασυγκροτήσης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), εφεύρημα των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ, που έκλεισε δέκα χρόνια αργότερα χωρίς να ανασυγκροτήσει τίποτε και αφού ροκάνισε 1 τρις δραχμές! Χρωστάει, λέει, 70 περίπου εκ ευρώ.

Τι συμπέρασμα θα βγάλουν από αυτό - και από όλες τις κρατικές εταιρίες που εμφανίζονται στη λίστα - οι ξένοι επενδυτές; Προφανώς ότι έχουν να κάνουν με ένα κράτος-μπαταχτσή, που δεν αξίζει να εμπιστευτούν.

Περίτρανη απόδειξη, το γεγονός ότι η δήθεν ανεξάρτητη Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, κατέληξε να είναι μια διακομματική επιτροπή συμβιβασμών, με πρόσωπα που ορίστηκαν από τα κόμματα.
Η μία γκάφα πάνω στην άλλη, δηλαδή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιμένει να εκφράζει, μέσα σ' αυτό το αφιλόξενο και δυσφημιστικό περιβάλλον, την… αισιοδοξία του για την εκταμίευση της έκτης δόσης, επαναλαμβάνοντας – την ώρα που όλοι πλέον είναι βέβαιοι περί του αντιθέτου και υπάρχουν επίσημες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί «αναγκαστικής διακοπής» – ότι… οι συζητήσεις με την τρόικα δεν διεκόπησαν!

Και βέβαια, έχουμε και τα άλλα:

Οι ευθύνες για την απουσία των σχολικών βιβλίων από τις τσάντες των μαθητών, αναζητούνται στο… Ελεγκτικό Συνέδριο, με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη να προβαίνει σε μια θεαματική κίνηση, καθώς με αίτησή του για κατάθεση εγγράφων ζητά ξαφνικά αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» για τον αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Αγγελάρα!

(Ως γνωστόν, η κ. Διαμαντοπούλου σ’ αυτόν επέρριψε τις ευθύνες, λέγοντας πως δεν γνωστοποιήθηκε έγκαιρα στο υπουργείο η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κηρύξει παράνομο τον διαγωνισμό για την προμήθεια χαρτιού)!

Δεν μας λέει, όμως, κανείς για ποιο λόγο κηρύχθηκε παράνομος ο διαγωνισμός! Και για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε να κηρυχθεί παράνομος! Και για ποιο λόγο έστειλαν οτιδήποτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο που κινδύνευε να χαρακτηριστεί παράνομο, όπως μας επιβεβαίωσε ο κ. Αγγελάρας - και φυσικά τον πιστεύουμε!

Προς αντιπερισπασμό και προς συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ ενόψει ΔΕΘ, ο κ. Καρχιμάκης προτίμησε να επιτεθεί στον Α. Σαμαρά, λέγοντας πως «υποκρίνεται, λέει ψέματα και εφευρίσκει μαγικές συνταγές».

Από την πλευρά του, ο Α. Λοβέρδος επιμένει στις απόψεις του περί δημοσίων υπαλλήλων, για χάρη της... αλήθειας, ρίχνοντας ουσιαστικά λάδι στη φωτιά, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης εξεγείρεται για την δυσφήμηση των δημοσίων υπαλλήλων - ενώ συνεχίζεται η δυσφήμιση ολόκληρης της χώρας - και κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με την εργασιακή εφεδρεία!

Την ίδια ώρα, ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις των ταξί, καθώς η Συνομοσπονδία προαναγγέλλει «μακρύ αγώνα».

Μπροστά μας βρίσκεται το θερμό τριήμερο των εκδηλώσεων εγκαινίων της ΔΕΘ, με την ομιλία του πρωθυπουργού, τις διαδηλώσεις και την μετατροπή της συμπρωτεύουσας σε φρούριο.

Στο μεταξύ, οι προειδοποιήσεις από την Εσπερία συνεχίζονται. Χθες είχαμε την συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ Τρισέ, ο οποίος για άλλη μια φορά κάλεσε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Και ο υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε επανήλθε με νέες απειλές, καλώντας ξεκάθαρα την Ελλάδα να εκπληρώσει όλους τους όρους που απαιτούνται για να είναι κράτος-μέλος της ευρωζώνης και προειδοποιώντας πως αν η χώρα μας δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δεν θα της δοθεί νέα οικονομική βοήθεια.

«Εν τέλει είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα «σοβαρή» και επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση αν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε από την Κάτω Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού ο Σόιμπλε ανέφερε στους Γερμανούς βουλευτές ότι η Ελλάδα βρίσκεται «επί ξυρού ακμής».

Την ίδια ώρα την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στην επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η τρόικα αποφανθεί ότι η χώρα δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ανακοίνωσε και η Ολλανδία, δια του υπουργού της των Οικονομικών Γιαν ντε Γιάγκερ.

Κατόπιν όλων αυτών, μάλλον ως γραφικότητες μπορούν να εκληφθούν οι δικαιολογίες Διαμαντοπούλου, οι λεονταρισμοί Καρχιμάκη και η… ειλικρίνεια Λοβέρδου!

Και ως επικίνδυνος και προπαγανδιστικός ακροβατισμός η δημοσιοποίηση καταλόγων με φοροφυγάδες-φαντάσματα!



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: