Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ολι Ρεν: Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα προκληθεί παγκόσμιο ντόμινο

Η Γαλλία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασωθεί η Ελλάδα


Δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά στην παγκόσμια οικονομία θα είχε ο αντίκτυπος από τη χρεοκοπία ή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη «να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασωθεί η Ελλάδα».

«Θα ήθελα να πω κάτι σε όσους υπονοούν ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εκτός της Ευρωζώνης. Διαφωνώ έντονα. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα», είπε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδρίασε με θέμα την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τη στήριξη του ευρώ.

«Όπως και να το δει κανείς, είναι απολύτως βέβαιο ότι μια χρεοκοπία ή και έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικό οικονομικό και κοινωνικό και πολιτικό κόστος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, και της ΕΕ καθώς και τους διεθνείς εταίρους μας», τόνισε.

Ο κ. Ρεν είπε επίσης ότι τα ευρωομόλογα, όποια μορφή και αν έχουν, θα πρέπει να συνοδεύονται από ενισχυμένη δημοσιονομική επιτήρηση.

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν στις αγορές, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν είπε ότι αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί ρεαλιστική λύση.

«Υπάρχουν δυο αυταπάτες για την Ελλάδα: Η πρώτη είναι ότι μπορεί να προχωρήσει σε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», είπε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Μάρκο Μπούτι.

Η δεύτερη αυταπάτη είναι ότι τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας μπορούν να περιοριστούν εντός των εθνικών της συνόρων. «Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τεράστιος», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI), σημείωσε ότι «υπήρξαν δυσκολίες, αλλά βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση».

Εξασφαλισμένη βοήθεια από το Παρίσι

Παράλληλα, και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του γαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί, όσο και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν επανέλαβαν ότι η χώρα είναι αποφασισμένη «να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα».

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επανέλαβαν με μια φωνή την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί, σε δηλώσεις που έκανε μετά την υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από τη Moody's, λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, τόνισε πως «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδος από την Ευρωζώνη».




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: