Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αυθαίρετα : Δηλώνουν όλοι και βλέπουμε...


Από τη δημοσίευση του νόμου για τα αυθαίρετα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που αναμένεται να γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, θα απαγορεύεται η μεταβίβαση ακινήτων, αλλά και κάθε δικαιοπραξία σε ακίνητα που δεν θα συνοδεύονται από δήλωση του ιδιοκτήτη και του μηχανικού ότι δεν έχουν γίνει πολεοδομικές παραβάσεις ή παράνομη μεταβολή της χρήσης.


Σε περίπτωση που υπάρχουν παρανομίες, τότε θα επισυνάπτεται στα συμβόλαια η αίτηση τακτοποίησης που έχει κατατεθεί. Αυτή είναι η τελική διατύπωση της διάταξης, όπως υιοθετήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.




Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει μικρές μειώσεις προστίμων, π.χ. αυθαίρετα πριν το 1983 θα πληρώνουν το 15% της τιμής ζώνης αντί του 20%.


Έγιναν επίσης διορθώσεις μικρότερης κλίμακας, από τις οποίες σπουδαιότερη είναι αυτή που προβλέπει ότι αν καθυστερήσει η καταβολή της πρώτης δόσης, τότε ακυρώνεται η αίτηση και το αυθαίρετο κηρύσσεται κατεδαφιστέο.


Δεν μπορεί να καθυστερήσει η καταβολή της τελευταίας δόσης πέρα από τους τρεις μήνες. Τα πρόστιμα για κατοικίες καταβάλλονται σε 30 μήνες αντί για 24 που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο και ο αριθμός των δόσεων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Για ταμειακούς λόγους η πρώτη δόση θα καταβληθεί σε τρεις μήνες αντί των οκτώ που προβλεπόταν αρχικά.


Επίσης μειώθηκε από τα 20 στα 10 χρόνια το διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθούν οι πολεοδομικές μελέτες στους οικισμούς αυθαιρέτων.


Ορίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που το οφειλόμενο πρόστιμο μετά την αφαίρεση του παραβόλου, που πληρώνεται κατά την υποβολή της αίτησης τακτοποίησης, είναι μικρότερο από 400 ευρώ, τότε καταβάλλεται ώς το τέλος του 2011 και χωρίς έκπτωση.


Εμμέσως και από την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Σηφουνάκη προκύπτει ότι θα υποβάλλονται δηλώσεις για όλα τα αυθαίρετα, ακόμη και αυτά που βρίσκονται σε δάση, αλλά αναλυτικές οδηγίες θα δοθούν από τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα ακολουθήσουν και θα καλύψουν και άλλες περιπτώσεις, όπως ο συμψηφισμός των προστίμων που έχουν καταβληθεί με παλαιότερες ρυθμίσεις για ιδιοκτήτες που επιθυμούν να ενταχθούν στα νέα μέτρα.


Προανήγγειλε επίσης κατεδαφίσεις κτισμάτων που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, ζώνες αιγιαλού και παραλίας.


Ανακοίνωσε, τέλος, ότι το αργότερο ώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, ώστε να ενισχυθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου προς το ΣτΕ για αποτροπή νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: