Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Στα χέρια ιδιωτών 15.000 φάκελοι μεγαλοοφειλετών για είσπραξη

ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΕ 1 ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 150.000 ευρώ


Τους πρώτους φακέλους 15.000 οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας θα παραδώσει το υπουργείο σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, που θα ψάξουν για να εντοπίσουν την «κρυμμένη» περιουσία των ίδιων ή συγγενών τους.


Η απόφαση ανάθεσης σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, δικηγόρους, δικηγορικά γραφεία και κοινοπραξίες υποθέσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη 42 δισ. ευρώ, που λιμνάζουν επί χρόνια στις εφορίες, υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.




Μέσα σε ένα μήνα θα τους παραδοθούν οι πρώτοι φάκελοι των μεγαλοοφειλετών, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας, που αφορούν περίπου 6.000 νομικά πρόσωπα τα οποία χρωστούν συνολικά 32 δισ. ευρώ και 9.000 φυσικά πρόσωπα με 5 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν και οι φάκελοι άλλων περίπου 800.000 οφειλετών με χρέη μέχρι 150.000 ευρώ ο καθένας ή συνολικά 5 δισ. ευρώ.


Οι ιδιώτες ελεγκτές θα ξεκινήσουν διερευνώντας διεξοδικά τα δεδομένα υποθέσεων οφειλετών με χρέος βασικής οφειλής «κατά προτίμηση άνω των 150.000 ευρώ», με σκοπό να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των ίδιων ή ακόμα και των συνυποχρέων, που δεν είναι γνωστά στην εφορία, όπως:


1. Ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία ή δεν έχουν μεταγραφεί.


2. Απαιτήσεις στα χέρια τρίτων.


3. Ειδικά περιουσιακά στοιχεία.


4. Περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν.


5. Περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους 
του οφειλέτη.


6. Εικονικές μεταβιβάσεις.


7. Εικονικά βάρη.


8. Τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.


Οι ελεγκτές θα ξεσκονίσουν τους φακέλους των οφειλετών και στη συνέχεια θα υποδεικνύουν πρακτικές και θα παρέχουν εξειδικευμένες νομικές συμβουλές με σκοπό την αξιοποίηση των παρεχόμενων πληροφοριών.


Οι υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα με κριτήρια την παλαιότητα της οφειλής, το βαθμό επισφάλειας της είσπραξης, την πληρότητα λήψης των ληφθέντων μέτρων, καθώς και ό,τι άλλο κρίνει η αρμόδια αρχή.


Οι ιδιώτες, εκτός από τους φακέλους των οφειλετών και τυχόν επιπλέον στοιχεία που τους κοινοποιούνται από το Δικαστικό Τμήμα μπορεί να ζητούν:


Α Αντίγραφα εκθέσεων ελέγχου βάσει των οποίων βεβαιώθηκαν ανείσπρακτες εξ ολοκλήρου ή μερικώς οφειλές, έγγραφα και πληροφοριακά στοιχεία.


Β Αντίγραφα καταλόγων βεβαίωσης ανείσπρακτων οφειλών εξ ολοκλήρου ή μερικώς είτε ως αποτέλεσμα των ελέγχων είτε εξαιτίας άλλων λόγων.


Γ Τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία από τη ΓΓΠΣ που αφορούν στοιχεία εφαρμογής του μητρώου ή άλλες εφαρμογές (π.χ. ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, συγκεντρωτικές καταστάσεις κ.λπ.), ύστερα από αίτημα του προϊσταμένου της υπηρεσίας στη ΓΓΠΣ.


Δ Αντίγραφα αποφάσεων που εκδόθηκαν ύστερα από δικαστική αμφισβήτηση του τύπου ή της ουσίας των βεβαιωτικών πράξεων, καθώς και μετά από προσβολή διαδικαστικών πράξεων εκτέλεσης.


Ε Κάθε άλλο στοιχείο σχετιζόμενο με το έργο που έχουν αναλάβει.


Θα συντάσσουν έκθεση


Το έργο ολοκληρώνεται από τον ανάδοχο με τη σύνταξη έκθεσης, ξεχωριστά για κάθε υπόθεση, με πραγματοποιηθείσες ενέργειες κατά χρονολογική αναφορά, χρησιμοποιηθέντα μέσα και πληροφορίες, πρόσωπα που διεκπεραίωσαν το έργο και συμπεράσματα, που εντοπίζονται σε: περιγραφή ενεργειών υπηρεσίας σχετικά με την υπόθεση, διαπίστωση ενεργειών εμπλεκομένων προσώπων (σύνδικοι πτώχευσης, πάσης φύσεως εκκαθαριστικά, υπάλληλοι πλειστηριασμού, δικαστικοί επιμελητές, πράξεις ή παραλείψεις που απέβησαν αντικειμενικά σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου), διαπίστωση δυνατοτήτων που δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει χρήση (όπως παρέλευση προθεσμιών), καθώς και παροχή πληροφοριών.


Αν προκύπτει πιθανότητα είσπραξης, προσδιορίζεται κατά προσέγγιση το ποσό. Για παράδειγμα, είναι διαφορετική η αποτίμηση της είσπραξης βάσει πλειστηριασμού ενός ακινήτου πολλαπλώς βεβαρημένου από ένα άλλο το οποίο δεν έχει βάρη.


Η αμοιβή του αναδόχου κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ ανά υπόθεση. Το ποσό ορίστηκε σε 200 ευρώ για περαιωμένη υπόθεση, περατώνεται με διαπίστωση αδυναμίας ευρέσεως υπόχρεων ή συνυπόχρεων και περιουσιακών στοιχείων ή παροχής πληροφοριών. Αυξάνει στα 500 ευρώ για υπόθεση περαιωμένη, χωρίς όμως εισπρακτικό αποτέλεσμα, αλλά με πληροφορίες για μελλοντικό έλεγχο και περαιτέρω επιδίωξη είσπραξης. Η υψηλότερη αμοιβή ανά υπόθεση των 1.000 ευρώ δίνεται μόνο στην περίπτωση είσπραξης της οφειλής ή την πλήρη διασφάλισή της.


Η τήρηση του φορολογικού απορρήτου των οφειλετών, η απόλυτη εχεμύθεια και τα πληροφοριακά στοιχεία θεωρούνται εμπιστευτικά και οι ιδιώτες ελεγκτές δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούν ή να δημοσιοποιούν κανένα απολύτως στοιχείο, ειδάλλως αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις.


Η ανάθεση σε ιδιώτες των υποθέσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη γίνεται από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών στις οποίες έχουν βεβαιωθεί. Η επιλογή των ελεγκτών θα γίνεται από τη λίστα που θα καταρτίσει η Επιχειρησιακή Μονάδα της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος εντός ενός μηνός από σήμερα. Η σύμβαση με τον ιδιώτη είναι εξάμηνης διάρκειας και δεν μπορεί να πάρει δουλειά από τον οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών από τη λήξη της.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: