Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η πυρηνική φρίκη μας χτυπά την πόρτα

του Κώστα Ζαχαριάδη

Αν η Φουκουσίμα ήταν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να μπορούμε να παρακολουθούμε τον πυρηνικό όλεθρο από την τηλεόρασή μας εφησυχασμένοι η Γαλλία είναι δίπλα. Ένας κλίβανος εξερράγη στον πυρηνικό σταθμό της Μαρκούλ, στη νότια Γαλλία, προκαλώντας το θάνατο σ’ έναν άνθρωπο, ενώ αναφέρθηκαν και τέσσερις τραυματίες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας, σύμφωνα με τους ειδικούς. To εργοστάσιο της Μαρκούλ βρίσκεται 100 χλμ νότιο-ανατολικά του Παρισιού, κοντά στις μεσογειακές ακτές.

Αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι, σε μια χώρα που προβάλλεται σαν πρότυπο εγκατάστασης πυρηνικών μονάδων υψηλής τεχνολογίας και αποθήκευσης αποβλήτων η πυρηνική απειλή είναι παρούσα.



Σήμερα το 15% περίπου της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από πυρηνική ενέργεια. Τα επιχειρήματα του πυρηνικού λόμπυ ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής, ΑΠΕ και φτηνή έχουν καταρρεύσει.

Δεν είναι Α.Π.Ε. : Τα σημερινά γνωστά αποθέματα πυρηνικών καυσίμων με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης επαρκούν για περίπου 50 χρόνια. Όσο θα εξαντλούνται τα αποθέματα θα οδηγούμαστε σε πιο «βρώμικα» κοιτάσματα πυρηνικού καυσίμου που θα είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν. Ως απάντηση στο πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου δεν συμβάλει στην αύξηση των αερίων μέσα από τη λειτουργία του εργοστασίου αλλά συμβάλλει μέσα από την εξόρυξη και επεξεργασία της πρώτης ύλης που τροφοδοτεί το εργοστάσιο. Έτσι, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις εκπομπές αερίων, έπεται των ΑΠΕ.

Δεν είναι ασφαλής: Η επιχειρηματολογία όλων όσων υποστήριζαν ότι ατυχήματα συμβαίνουν μόνο σε παλαιού τύπου αντιδραστήρες (Τσερνομπίλ – ΕΣΣΔ) που έχουν κακή συντήρηση έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Τα ατυχήματα σε Ιαπωνία και Γαλλία δείχνουν ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια τέτοιων εγκαταστάσεων.

Δεν υπάρχει λύση για τα απόβλητα : Η σημερινή λύση της απόθεσης τους σε βαθιές θάλασσες και άλλους χώρους απόθεσης όπως αυτός στη Γαλλία, πέρα από τα ότι δεν είναι αειφόρος και υποθηκεύει το μέλλον των ερχόμενων γενεών καθώς εξαντλεί έναν πόρο μη ανανεώσιμο ενδέχεται να δημιουργήσει μελλοντικά κινδύνους μη διαχειρήσιμους. Το πυρηνικό λόμπυ παίζει με τις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες στα οικοσυστήματα. Η αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, το ρίσκο της «τροφοδότησης» της βιομηχανίας των πυρηνικών όπλων, παραμένουν και στις σημερινές συνθήκες αναταραχών και ανασφάλειας επικαιροποιούνται.

Δεν είναι φτηνή: Ο μύθος αναφέρεται στο κόστος παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας σε σχέση με τις άλλες μορφές. Για να βγει χαμηλό το κόστος της πυρηνικής ενέργειας δεν υπολογίζεται το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων ούτε και αυτό της αποσυναρμολόγησης και διαχείρισης των πυρηνικών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη της λειτουργίας τους. Ας τα υπολογίσουν να δούμε πόσο τελικά κοστίζει αυτή η μαγική λύση…

Η «λύση» στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή είναι η εκμετάλλευση του ανεξάντλητου πλούτου των ΑΠΕ και η εκμετάλλευση του τεράστιου κοιτάσματός που λέγεται ενεργειακή εξοικονόμηση. Στην Ε.Ε. επιβάλλονται δομικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας και θα πρέπει να συνδυάζει επιστημονικές, περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους. Η αποδέσμευση από την πυρηνική ενέργεια οφείλει να είναι κεντρικός στόχος της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου ως ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που επηρεάζει την χώρα μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικής ένωσης και ολοκλήρωσης στην οποία μετέχουμε.


Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει γίνει διαρροή ραδιενέργειας. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ για το περιεχόμενό του κειμένου είτε έχει γίνει είτε όχι (μακάρι να μην έχει γίνει). Υπάρχουν εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια και χώροι αποθήκευσης αποβλήτων στην ευρύτερη γειτονιά μας που μπορούν να μετατραπούν είτε σε Φουκουσίμα είτε σε Μαρκούλ.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: