Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ηλεκτροσόκ για 300.000 καταναλωτές της ΔΕΗ

Κίνδυνος να μείνουν χωρίς ρεύμα, καθώς ήδη πληρώνουν σε δόσεις τον λογαριασμό τους


ρεπορτάζ: Γιώργος Φιντικάκης



Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να τους κοπεί το ρεύμα βρίσκονται πάνω από 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες οι οποίοι σήμερα πληρώνουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις τον λογαριασμό τους έχοντας κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ.

Τον ορατό αυτό κίνδυνο παραδέχεται η ΔΕΗ, κύκλοι της οποίας επισημαίνουν ότι η τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει την παραμικρή πρόβλεψη για όσους πελάτες της αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως οικονομικές δυσκολίες και έχουν έρθει σε συμφωνία μαζί της για να πληρώνουν σε δόσεις. Το 2010 οι καταναλωτές της ΔΕΗ που αναγκάστηκαν να έρθουν σε διακανονισμό με την επιχείρηση για την εξόφληση των λογαριασμών της ξεπέρασαν τους 300.000, αριθμός που σήμερα πρέπει να έχει αυξηθεί.


Πρόκειται για πελάτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς της τάξης των 60 και 80 ευρώ, όπως ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών που αντιμετωπίζονται σαν ξεχωριστή κατηγορία από τη ΔΕΗ καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να πληρώσουν σε 6 δόσεις. Τώρα, ακόμη κι αν αυτοί υπαχθούν στη μειωμένη κλίμακα του τέλους (του 0,5 ευρώ/ τ.μ.) θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση χωρίς δυνατότητα διακανονισμού. Διαφορετικά, η ΔΕΗ θα πρέπει να τους κόψει το ρεύμα.

Δηλαδή, ο κίνδυνος είναι η επιβολή του τέλους ακινήτων να ακυρώσει στην ουσία τη δυνατότητα κάποιου να κάνει διακανονισμό της οφειλής του, που καθίσταται στην ουσία δώρο - άδωρον. Οπως μάλιστα σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, επειδή το μέτρο θα επιβληθεί για φέτος αλλά και για το 2012 διαφαίνεται ο κίνδυνος να καταστεί αδύνατη η πραγματοποίηση οποιουδήποτε διακανονισμού για έναν ολόκληρο χρόνο.


Οι συνεπείς. Σήμερα διαφορετικά αντιμετωπίζεται από τη ΔΕΗ κάποιος που δεν έχει κάνει ποτέ του διακανονισμό στο παρελθόν, και διαφορετικά όποιος αθετεί συχνά τους διακανονισμούς που έχει κάνει. Για παράδειγμα, για έναν οικιακό καταναλωτή που ζητάει για πρώτη φορά να έρθει σε διακανονισμό επειδή αντιμετωπίζει δυσκολίες προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμου λογαριασμού έως και σε 4 διμηνιαίες δόσεις. Ειδική κατηγορία αποτελούν οι πελάτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (άτομα με χαμηλά εισοδήματα, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κ.ά.) προς τους οποίους παρέχονται περισσότερες δόσεις και χαμηλότερες προκαταβολές, ενώ προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με μηχανική υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: