Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Καυτοί λογαριασμοί για 5 δισ. ευρώ

Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων θα πληρώσουν νέο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα



Ρεπορτάζ Ελενα Λάσκαρη, Γιώργος Φιντικάκης


Φοροκεραμίδα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων μέσω 7,5 εκατομμυρίων «καυτών» λογαριασμών της ΔΕΗ ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη κάλυψης της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ. Το νέο χαράτσι, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποδώσει στη διετία 2011 - 2012 πρόσθετα έσοδα από 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ ή 2 με 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, έρχεται να προστεθεί στην καταιγίδα των πολυεκκαθαριστικών που άρχισαν ήδη να φτάνουν στους φορολογούμενους με τις έκτακτες εισφορές εισοδήματος, επιτηδεύματος και τεκμηρίων.


«Εχουμε πλήρη συνείδηση ότι τώρα πέφτουν όλα μαζί, το νέο εκκαθαριστικό που είναι τριπλό, τα αυθαίρετα που πρέπει να πληρωθεί το τέλος, τώρα αυτή η νέα επιβάρυνση... Το ξέρουμε αυτό πάρα πολύ καλά, ξέρουμε πόσο δυσβάσταχτο είναι αλλά πρέπει να κάνουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια προκειμένου να αποστομώσουμε τους πάντες», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα. Ο ίδιος άλλωστε αναγνώρισε την αδυναμία της φορολογικής διοίκησης να εισπράξει έσοδα από ψηφισμένα μέτρα όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, αδυναμία η οποία οδηγεί στη νέα έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων. Ουσιαστικά το νέο φοροσόκ έρχεται ενώ βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα η είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 και των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, το 2011 και οσονούπω και για το 2012 (εκτός αν υπάρξουν αλλαγές με το νέο Φορολογικό), φόροι από τους οποίους προβλέπεται η είσπραξη επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν εξαιτίας εμπλοκής με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση των εκκαθαριστικών. Ετσι η συνολική λυπητερή διετίας αγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ!


ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ. Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα επιβληθεί κλιμακωτά με επιβαρύνσεις από 0,5 έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό σε συνάρτηση με τις αντικειμενικές αξίες κάθε περιοχής, τη χρήση του ακινήτου και κοινωνικά κριτήρια με ηπιότερη μεταχείριση ανέργων, πολυτέκνων και συνταξιούχων.
Με αυτά τα δεδομένα για μία γκαρσονιέρα 50 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία, ή ανεξαρτήτως περιοχής εφόσον αφορά δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου - ΚΟΤ (330.000 άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι για τους οποίους σχεδιάζεται να επιβληθεί η μίνιμουμ επιβάρυνση των 0,5 ευρώ), το ειδικό τέλος διαμορφώνεται σε 25 ευρώ (50 τετραγωνικά επί 0,5 ευρώ) ενώ αν η γκαρσονιέρα βρίσκεται σε περιοχή με τις μέγιστες αντικειμενικές τιμές, όπως για παράδειγμα στην Ηρώδου Αττικού, το Ψυχικό ή τη Βουλιαγμένη, το ειδικό τέλος εκτοξεύεται στα 500 ευρώ.
Αντίστοιχα σε ένα ακίνητο 120 τετραγωνικών μέτρων στις πιο φθηνές περιοχές ή για δικαιούχους ΚΟΤ η επιβάρυνση φτάνει τα 60 ευρώ και στις πιο ακριβές εκτινάσσεται στα 1.200 ευρώ ενώ για ακίνητο 200 τετραγωνικών μέτρων κυμαίνεται αντίστοιχα από 100 έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο.


Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Αίσθηση προκαλεί ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών έως χθες το βράδυ την επιβάρυνση δεν θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά και οι ενοικιαστές στον βαθμό που ο λογαριασμός ρεύματος εκδίδεται στο δικό τους όνομα. «Το νέο τέλος θα επιβάλλεται στον χρήστη του ακινήτου, γιατί μετά μπερδεύεται το θέμα και δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για να γίνουν διαχωρισμοί», ομολογεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, τοποθέτηση που δίνει ακόμα μια διάσταση των ασφυκτικών πιέσεων για άμεση είσπραξη εσόδων. Ετσι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για αλαλούμ και κόντρες μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με το νέο χαράτσι ενώ όπως λένε παράγοντες της ΔΕΗ τα περιστατικά έντονων διαφωνιών για το αν ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής θα πρέπει να επιβαρυνθεί με τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που ενσωματώνονται ήδη στους λογαριασμούς είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβλεφθεί τελικά ότι το τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: