Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου για το Κλίμα (IPCC), η ενέργεια από τα κύματα μπορεί να καλύψει μελλοντικά το 30% της παγκόσμιας ζήτησης. Το καλοκαίρι τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο τέτοιου τύπου.
Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο, τον αέρα και τη βιομάζα είναι προ πολλού γνωστή στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε εμβρυακό στάδιο βρίσκεται ακόμη όμως η τεχνική παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω των θαλάσσιων κυμάτων.
Η πρώτη εφαρμογή της νέας τεχνικής παραγωγής ηλεκτρισμού για εμπορική χρήση έγινε στο Μουτρίκο. Στο μικρό χωριό της Χώρας των Βάσκων, που βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού, 30 χλμ. δυτικά του Σαν Σεμπαστιάν, στήθηκε και λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο η πρώτη μονάδα που μετασχηματίζει τη δύναμη των κυμάτων σε ηλεκτρισμό.
Η παραγόμενη ενέργεια καλύπτει τις ανάγκες των 600 από τους συνολικά 5.000 κατοίκους.
Πολλά υποσχόμενο έργο
Μέχρι σήμερα υπήρχαν σε πειραματικό στάδιο ανάλογες εγκαταστάσεις, αλλά η μονάδα του Μουτρίκου είναι η πρώτη στην οποία παράγεται ενέργεια για εμπορική χρήση. Η κατασκευή του συγχρηματοδοτήθηκε από τη βασκική κυβέρνηση με χρήματα από το ταμείο προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι τουρμπίνες που χρειάζονται για την παραγωγή ενέργειας προμηθεύτηκαν από μία σκωτσέζικη θυγατρική γερμανικής κατασκευαστικής εταιρίας.
Ο Χαβιέ Μάρκες, διευθυντής του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της βασκικής εταιρίας ηλεκτρισμού EVE τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην κατασκευή ανάλογων εργοστασίων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «με αυτήν την τεχνολογία είμαστε θεωρητικά σε θέση να καλύψουμε το 10% της ανάγκης για ηλεκτρικό ρεύμα στη Χώρα των Βάσκων».
Προβληματίζει το κόστος
Οι επικριτές του έργου καταγγέλλουν την καθυστέρηση 2 ετών για την ολοκλήρωσή του, καθώς και το υψηλότατο κόστος κατασκευής του (7 εκ. ευρώ) σε συνάρτηση με την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ανέρχεται μόλις στις 600 κιλοβατώρες.
Ωστόσο ο Χοσέ Ιγνάθιο Χόρμετσε, επικεφαλής της Βασικής Εταιρίας Ενέργειας το βλέπει διαφορετικά. Σε όσους αντιδρούν αντιτείνει ότι «εμείς το βλέπουμε διαφορετικά. Κάθε εργοστάσιο αυτού του είδους συμβάλλει στην αποτροπή της μολυσματικής παραγωγής ενέργειας ή της εισαγωγής της. Εκτός αυτού, δίνουν στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξελίξουν νέες τεχνικές και να επεκταθούν σε νέες αγορές».
Reinhard Spiegelhauer / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου