Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία για τα σχολικά βιβλία


«Δεν καταστρέφουμε το περιβάλλον, δεν φωτοτυπούμε τα σχολικά βιβλία, τα επιστρέφουμε!», είναι το σύνθημα πρωτοβουλίας του Δήμου Αθηναίων και του ΑΘΗΝΑ 9.84 για την επιστροφή βιβλίων περασμένων ετών στα σχολεία.


Ο ΑΘΗΝΑ 9.84 και ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να καλέσουν μαθητές και γονείς να στείλουν στα σχολεία όσα σχολικά βιβλία περασμένων ετών βρίσκονται ακόμη στην κατοχή τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό το τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις σχολικών βιβλίων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Νέλλη Παπαχελά, μέσω του ΑΘΗΝΑ 9.84.




«Δεν πρέπει το κόστος από τις φωτοτυπίες να μετακυλιθεί στην ελληνική οικογένεια και γι αυτό ο Δήμος Αθηναίων με έγγραφό του ζήτησε έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών», σημείωσε η κ. Παπαχελά και πρόσθεσε πως «το τελικό ποσό των λειτουργικών δαπανών θα είναι φέτος μειωμένο κατά 500.000 ευρώ».


Η κ. Παπαχελά ανέφερε ακόμη ότι η πρωτοβουλία αυτή κινείται σε δύο άξονες, στην ορθολογική χρήση των φωτοτυπιών, και στην αποκομιδή και ανακύκλωση του χαρτιού, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, όταν φτάσουν όλα τα βιβλία στα σχολεία. Όσοι θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να απευθύνονται στα σχολεία, ενώ - όπως είπε η κ. Παπαχελά - θα προταθεί στο Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, η δυνατότητα θέσπισης κάποιου είδους βραβείου, για το σχολείο που θα επιστρέψει τη μεγαλύτερη ποσότητα χαρτιού. «Τα σχολεία πρέπει να γίνουν ο πυρήνας της γειτονιάς που θα συγκεντρώσει και θα ευαισθητοποιήσει όλο τον κόσμο», κατέληξε.


Εν τω μεταξύ, συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων.


Προς το τέλος Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου θα δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα με τη διανομή των σχολικών βιβλίων, όπως τόνισε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, Μάκης Λυκόπουλος. Πρόσθεσε ότι έχει εκδοθεί το 20% με 30% των βιβλίων, ζήτησε συγγνώμη από καθηγητές, γονείς και μαθητές, αν και -όπως είπε- οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη. Ο κ. Λυκόπουλος κατηγόρησε τα υπουργεία Παιδείας - Οικονομικών - Ανάπτυξης και Προεδρίας, για έλλειψη συντονισμού, αναφέρθηκε στην εμμονή της Κυβέρνησης για την εφαρμογή μιας καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, ενώ έστρεψε τα βέλη του και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.


Εν τω μεταξύ, αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το πόθεν έσχες του Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νικόλα Αγγελάρα, κατέθεσε, το απόγευμα της Τρίτης, στη Βουλή, ο βουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο κ. Αγγελάρας εμπλέκεται στην υπόθεση της προμήθειας χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων.


Ήδη, γονείς και μαθητές σπεύδουν στα βιβλιοπωλεία προκειμένου να προμηθευτούν σχολικά βιβλία. Εργαζόμενοι σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας δήλωσαν στον ΑΘΗΝΑ 9.84 ότι ήδη παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις.


«Ήδη έχουν εξαντληθεί τα βιβλία της Α' και Β' Δημοτικού, που είχαν μείνει από πέρυσι», είπε στον Α9.84 η διευθύνουσα σύμβουλος του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκη, Σοφίκα Ελευθερουδάκη. Και πρόσθεσε ότι, εκτός από τους γονείς των ιδιωτικών σχολείων στα βιβλιοπωλεία έχουν στραφεί και οι γονείς και των δημοσίων.

Παράλληλα τα βιβλιοπωλεία παραμένουν χωρίς τα καινούρια βιβλία και τις αντικαταστάσεις, αφού ο Οργανισμός δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην έκδοσή τους, όπως τόνισε στο σταθμό μας, η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου "Ηνίοχος", Αγγελική Νικολάου.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στις σχολικές επιτροπές, ούτε για το πετρέλαιο και τη ΔΕΗ, πόσο μάλλον για τις φωτοτυπίες», είπε στον Α9.84 η Μαντώ Ζαμπούνη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας.



Πάντως, το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι δεν θα επιβαρυνθεί κανένας γονιός. Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στον Α9.84, τόνισε ότι τις πρώτες εβδομάδες, τα φωτοαντίγραφα από τα σχολεία θα γίνονται με κονδύλια από το υπουργείο Παιδείας.

Για ιλαροτραγικές καταστάσεις, έκανε λόγο ο τομεάρχης παιδείας της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι δεν έλαβε υπόψιν τις διαρκείς προτροπές της ΝΔ εδώ και μήνες για εγρήγορση και έγκαιρη προετοιμασία. Όπως επισήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, «η ΝΔ είχε επισημάνει από τον Απρίλιο την αναιτιολόγητη καθυστέρηση για την εκτύπωση και διανομή των βιβλίων στα σχολεία, όμως η ίδια η υπουργός πριν από δύο μήνες τη διαβεβαίωνε ότι τον Σεπτέμβριο τα βιβλία θα είναι στα σχολεία κανονικά».

Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Κομνηνός Μαντάς, δήλωσε στον Α9.84 ότι οι φωτοτυπίες για το κάθε βιβλίο θα επιβαρύνουν του γονείς με 30 έως 35 ευρώ. Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία , σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Εύβοια δεν έχει διανεμηθεί κανένα βιβλίο.



Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: