Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Σε δυο δόσεις εξετάζεται να εισπραχθεί το νέο τέλος για τα ακίνητα

Σε δύο δόσεις εξετάζεται να εισπραχθεί φέτος, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το νέο τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα εάν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του η παλαιότητα των κτισμάτων. Για τον υπολογισμό του νέου τέλους στα ακίνητα, θα υπάρχουν 20 κλίμακες χρέωσης, από τα 0,50 έως και τα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καταλήγουν να δώσουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εξοφλήσουν το νέο φόρο με τους δύο επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε κάθε περίπτωση δε έως το τέλος Φεβρουαρίου. Από την άλλη πλευρά, η εισήγηση που κερδίζει έδαφος προβλέπει να μη λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του εν λόγω τέλους η παλαιότητα των κτισμάτων, καθώς, όπως επισημαίνουν οι υποστηρικτές της, δεν θα καταστεί δυνατή η είσπραξη των 4 δισ. ευρώ στη διετία 2011 - 2012.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα είναι ήδη πολλές και, με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες περιμένουν ακόμη τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ του 2009, αλλά και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2010 που θα αυξήσουν σημαντικά το συνολικό «πακέτο».

Οι περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών αναμένονται σήμερα.

Είκοσι κλίμακες χρέωσης

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αποκάλυψε ότι για τον υπολογισμό του νέου τέλους θα υπάρχουν 20 κλίμακες χρέωσης, από τα 0,50 έως και τα 10 ευρώ ανά τ.μ. Η κλιμάκωση του ειδικού τέλους στα ακίνητα θα γίνεται ανά 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι το ειδικό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας θα κλιμακώνεται ως εξής: 0,5 ευρώ, 1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ, 9,5 ευρώ και 10 ευρώ. Το εύρος των τιμών ζώνης ανά τ.μ., που θα αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο, θα αποσαφηνιστεί με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ειδικό τέλος θα επιβληθεί σε κάθε κτίσμα που ηλεκτροδοτείται, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή εξοχική που χρησιμοποιείται για ένα μήνα το χρόνο ή κενά διαμερίσματα ή αγροτικά κτίσματα όπως αποθήκες και θερμοκήπια, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και όλους όσοι έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔEH.

Η πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά, ενώ υπολογίζουν ότι, κατά μέσο όρο, το κάθε νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει τουλάχιστον 300 ευρώ. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για το κατά πόσον οι ιδιοκτήτες θα ανταποκριθούν στη νέα τους υποχρέωση, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 450.000 απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ που έχει συνολικά 7.500.000 συνδέσεις.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα υιοθετηθεί και η πρόταση να κόβεται η παροχή ρεύματος σε όλους όσοι δεν καταβάλλουν το νέο τέλος, ενώ και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο εν λόγω μέτρο. Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) από την πλευρά της ζητά την επιβολή χαμηλών συντελεστών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες, καθώς επίσης και την εξαίρεση των κοινόχρηστων χώρων και των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Κατηγορηματικά αντίθετο δηλώνει από την πλευρά του, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για το ειδικό τέλος στα ακίνητα, που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ως «φορομπηχτική», που «για πολλοστή φορά έχει ως εξιλαστήριο θύμα τα ακίνητα».




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: