Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες απεργίες στα μέσα μεταφοράς

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιδρώντας έντονα στο σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Νωρίτερα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προειδοποίησε με νέα μέτρα εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι τα ελλείμματα του ΟΑΣΑ και του σιδηροδρόμου (ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ) έχουν ξεφύγει κατά 150 εκ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες ταξί ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ειδικότερα, αύριο, Τρίτη, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το μετρό. Θα κυκλοφορούν μόνο ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ και τα ταξί.

Την Τετάρτη, πάλι, απεργούν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, προαστιακό και ΟΣΕ. Πιθανό είναι να απεργήσουν και τα σωματεία του μετρό.

Σήμερα, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι σε μετρό, ΗΣΑΠ, προαστιακό και τραμ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ σε στάση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (11:00- 17:00) και τα τρόλεϊ (11:00 - 16:00).


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η σημερινή 24ωρη απεργία του Σωματείου Εργαζομένων Προαστιακού και της Π.Ε.Π.Ε. κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αντίστοιχα, παράνομη και καταχρηστική.



Χειρόφρενο Τετάρτη και Πέμπτη στα ταξί


Την απόφασή του για κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη ανακοίνωσε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής.
«Η αδιαλλαξία και η αδιαφορία ταυτόχρονα του Υπουργού Μεταφορών», αναφέρει το ΣΑΤΑ στην ανακοίνωσή του, «δεν έχουν ούτε όρια ούτε τελειωμό. Υποτίθεται ότι άνοιξε ο διάλογος και η διαβούλευση. Όλα αυτά στα λόγια. Στόχος είναι να καμφθεί η αγωνιστική διάθεση του κλάδου να υπονομευθεί η ενότητα του κλαδικού μας αγώνα και να υποβαθμιστεί το δίκαιο του κλάδου που είναι η επιβίωση και όχι η διάλυση».


Την Τετάρτη οι αυτοκινητιστές προγραμματίζουν και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών στις 11:00.


«Παρόλο που καταθέσαμε προτάσεις εδώ και τόσες μέρες καμία κίνηση και καμία προσπάθεια διαλόγου δεν υπάρχει από τον Υπουργό. Ούτε καν προσδιορισμού έστω κάποιας συνάντησης με την συμφωνία ότι θα συζητήσουμε πριν την ολοκλήρωση του νόμου. Οι πόρτες του Υπουργείου παραμένουν ερμητικά κλειστές και κανένας αρμόδιος δεν συγκινείται» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 
«Λέμε στον πρωθυπουργό της χώρας που ζήτησε διάλογο χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες ότι αυτή είναι η αλήθεια και υπεύθυνος δεν είναι ο κλάδος για την συνεχιζόμενη κατάσταση αλλά ο ίδιος ο υπουργός. Ο κλάδος μπροστά στην αδιαλλαξία και την αδιαφορία δεν έχει άλλο δρόμο παρά τη συνέχιση του αγώνα» καταλήγει η ανακοίνωση.


Προειδοποιεί τους εργαζόμενους το υπουργείο Μεταφορών


Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έρχεται με προειδοποιήσεις. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα ελλείμματα του ΟΑΣΑ και του σιδηροδρόμου (ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ) έχουν ξεφύγει κατά 150 εκ. ευρώ σε σχέση με τους αρχικούς προϋπολογισμούς.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους οποίους καλεί «να επιδείξουν υπευθυνότητα και να σταθμίσουν τη στάση τους με βάση το γενικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών σεβόμενοι τις θυσίες όλων αλλά και τις δικές τους».
Το υπουργείο «απειλεί» επίσης με επιπλέον μέτρα, λέγοντας πως «κάθε ημέρα απεργίας σημαίνει δραματική επιδείνωση της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι δημόσιες συγκοινωνίες και πολλαπλασιάζει τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιβίωσή τους», ενώ υποστηρίζει ότι τίθεται πλέον στις ΔΕΚΟ ΜΜΜ και θέμα κάλυψης της μισθοδοσίας στο άμεσο μέλλον.


«Υπό το φως αυτής της αναντίλεκτης πραγματικότητας είναι απαραίτητο όλοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι των εταιρειών δημόσιας συγκοινωνίας να επιδείξουν υπευθυνότητα και να σταθμίσουν τη στάση τους με βάση το γενικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών σεβόμενοι τις θυσίες όλων αλλά και τις δικές τους» καταλήγει το υπουργείο.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: