Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Οι απειλές ούτε τον ΕΟΠΥΥ εξυγιαίνουν, ούτε την υγεία διασώζουν.

Το ελληνικό σύστημα περίθαλψης βρίσκεται πλέον στην πέμπτη χειρότερη θέση όπως καταγράφει η ετήσια έκθεση του Σουηδικού Οργανισμού Health Consumer Powerhouse, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ανακοινώνει τη διακοπή συμβάσεων γιατρών-υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της ηγεσίας του υπουργείου με την Τρόικα για τη δόξα των απολύσεων. H πρόληψη και η προαγωγή υγείας με βάση τον γενικό οικογενειακό γιατρό βασίζεται σε ένα δημόσιο και αποκεντρωμένο Σύστημα Υγείας με μέριμνα για τους ανασφάλιστους και ανέργους και όχι στην λογιστική περικοπή της ΠΦΥ στο κλείσιμο των Μονάδων Ψυχιατρικών και Γενικών Nοσοκομείων και και στις απολύσεις.
Η λογιστική εξοικονόμηση για στήριξη της ΠΦΥ οφείλει να βασίζεται στο χτύπημα της υπερκοστολόγησης των προμηθειών φαρμάκου και των ιατρικών συσκευών που γίνεται στο τομέα της υγείας ακόμη και σήμερα. Η εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σωστό σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ΠΦΥ και του ΕΣΥ.
Την εξοικονόμηση πόρων μέσω του φαρμάκου την θεωρούμε αναγκαία αλλά άτολμη σε σχέση με την τροπολογία που ψηφίστηκε, κι αυτό γιατί η μείωση της τιμής των πρωτοτύπων και των γενοσήμων ήταν δειλή και άτολμη καθώς αυτή τη στιγμή παραμένουν τα φάρμακα ακριβότερα σε σχέση με την Βόρεια Ευρώπη.
Η αντιπολίτευση σε σχέση με την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ή σιώπησε ή την αρνήθηκε προς όφελος της στήριξης των προνομίων του φαρμακευτικού κλάδου και της συνέχισης των παροχών των φαρμακευτικών εταιρειών στους γιατρούς. Οι προειδοποιήσεις για plan Β που "δε θα αρέσει" στους γιατρούς , όπως διεμήνυσε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ούτε τον ΕΟΠΥΥ εξυγιαίνουν, ούτε την υγεία διασώζουν
H ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ 
www.ecogreens-gr.org


Δεν υπάρχουν σχόλια: