Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ποιοι καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μετά από μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας η οποία έδωσε σε όλα τα μέλη τους τη δυνατότητα να επιλέξουν, παρουσίασαν σήμερα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο τους. Η ψηφοφορία διήρκεσε από τις 8 έως και τις 17 Δεκεμβρίου 2013 και τα μέλη του κόμματος κλήθηκαν να επιλέξουν τους 10 υποψήφιους από συνολικά 21 υποψηφιότητες, ψηφίζοντας σε όλη την Ελλάδα με τρεις τρόπους: σε κάλπη, ηλεκτρονικά και επιστολικά. 
Ο Βαγγέλης Πισσίας με 251 ψήφους και ο Νίκος Χρυσόγελος με 210 ψήφους, επελέγησαν στις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου. Ακολούθησαν οι Κωνσταντίνα Κοσμίδου, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, η Ελεάννα Ιωαννίδου, η Δήμητρα Γωγάκου, ο Σταύρος Αγογλωσσάκης, ο Ηλίας Γιαννίρης, ο Γιάννης Τσιρώνης και ο Γιώργος Μπλιώνης.
Προλογίζοντας τους υποψηφίους, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μάγκυ Δούση τόνισε,
αναφερόμενη στον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων αλλά και στην παράλληλη αντίστοιχη διαδικασία που εκτυλίσσεται από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα: «Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου τη διαδικασία εκλογής των συν-επικεφαλής της κοινής ευρωπαϊκής καμπάνιας και είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μία πολιτική ομάδα επιλέγει επικεφαλής με άμεση συμμετοχή όλων των μελών και φίλων της, καθώς η διαδικασία προβλέπει την απευθείας εκλογή από τα μέλη και τους φίλους των Πρασίνων με ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου.
Και στην Ελλάδα όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν να είναι το μόνο κόμμα που ακολουθεί μια τόσο αμεσοδημοκρατική διαδικασία για να επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο τους.» Κατά την παρουσίασή του, ο Βαγγέλης Πισσίας, δήλωσε: "Δεν θέλουμε μόνο να πέσει μια κυβέρνηση και να ρθει μια άλλη κυβέρνηση. Δεν θέλουμε μόνο να πέσει το μνημόνιο που κάποιοι υπέγραψαν για να μας επιβληθεί ή για να οδηγηθούμε μόνοι μας σε ένα άγραφο μνημόνιο.
Η κρίση σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική, αξιακή, ηθική. Είναι κρίση που δημιουργεί ανθρώπινες κοινωνικές πληγές αλλά και κρίση που οδηγεί στην καταστροφή της εκπληκτικής φύσης που μας δόθηκε. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι κόμμα υποσχέσεων. Η πολιτική και κοινωνική οικολογία είναι κίνημα ιδεών, προγράμματος, προτάσεων και συγκεκριμένων πράξεων.
Το πρόγραμμα της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας δεν είναι πρόγραμμα αρνήσεων αλλά θέσεων και προπαντός συνθέσεων» Στη συνέχεια, η Κωνσταντίνα Κοσμίδου, πολιτική επιστήμονας, αναφερόμενη στην ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής, σημείωσε ότι «πρέπει οι πλούσιες χώρες να περάσουν από την ιδιοτελή γενναιοδωρία στην ανιδιοτελή αλληλεγγύη. Ο Ηλίας Γιαννίρης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σημείωσε ότι ο οικολογικός χώρος θέτει ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ευημερία και τόνισε την ανάγκη να ακουστεί ευρέως ο λόγος των Οικολόγων Πράσινων.
Αντίστοιχα, ο Γιάννης Τσιρώνης, χημικός, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, υπογράμμισε ότι με τη συμμετοχή και την ψήφο μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να μη συνεχιστούν οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι οι Πράσινοι είχαν ήδη από το 2009 προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου.
Το βιογραφικό του Βαγγέλη Πισσία εδώ: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=5159 και του
Νίκου Χρυσόγελου εδώ: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=5156
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΨΗΦΟΙ % 1 ΠΙΣΣΙΑΣ 251 42,6%
2 ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ 215 36,5%
3 ΚΟΣΜΙΔΟΥ 178 30,2%
4 ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ 176 29,9%
5 ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ 156 26,5%
6 ΓΩΓΑΚΟΥ 93 15,8%
7 ΑΓΟΓΛΩΣΣΑΚΗΣ 86 14,6%
8 ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ 75 12,7%
9 ΤΣΙΡΩΝΗΣ 75 12,7%
10 ΜΠΛΙΩΝΗΣ 49 8,3%
11 ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ 48 8,1%
12 ΣΤΑΜΕΛΟΣ 47 8,0%
13 ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ 44 7,5%
14 ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ 24 4,1%
15 ΓΡΕΔΗΣ 21 3,6%
16 ΝΟΙΚΡΑΝΤΖ 8 1,4%
17 ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 5 0,8%
ΛΕΥΚΟ 1 0,2%
ΑΚΥΡΟ 8 1,4%  

Δεν υπάρχουν σχόλια: