Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο:Πρόστιμα-φωτιά

Αυστηρότερο γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 το ποινολόγιο της εφορίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Για οφειλές που βεβαιώνονται από το νέο έτος καταργούνται οι μηνιαίες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής 2,5% και τη θέση τους παίρνει η επιβολή μηνιαίων τόκων και προστίμων.
Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σε αυτό προβλέπεται ότι οφειλή που είναι ληξιπρόθεσμη για διάστημα 2 μηνών θα επιβαρύνεται με υψηλό πρόστιμο 10%. Επιπλέον θα επιβάλλονται και τόκοι που θα καθοριστούν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. 

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές ενός έτους το πρόστιμο θα αυξάνεται στο 20% και δύο ετών στο 30%.
Με τόκους και πρόστιμα θα επιβαρύνονται και τα έσοδα υπέρ ΟΤΑ, Ειδικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία που συνεισπράτονται με τα δημόσια έσοδα από τις εφορίες.
Απαλλαγή από τις επιβαρύνσεις αυτές προβλέπεται μόνο για λόγους ανωτέρας βίας με αίτημα που υποβάλλεται προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Απαλλαγή από τις επιβαρύνσεις αυτές προβλέπεται και για τους στρατευμένους και τους ανηλίκους για όσο διάστημα στερούνται εκπροσώπησης και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση της.
Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο οφειλέτης από το ποσό που καταβάλλει για την αποπληρωμή του χρέους του πρώτα ξεπληρώνει τα έξοδα είσπραξης και στη συνέχεια τους τόκους και το πρόστιμο και στο τέλος το αρχικό ποσό της οφειλής.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Στην περίπτωση πολλαπλών ληξιπρόθεσμων οφειλών ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη σειρά εξόφλησης των οφειλών του μόνο όταν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση την επιλογή θα κάνει η Φορολογική Διοίκηση.
Η φορολογική διοίκηση υποχρεωτικά θα κοινοποιεί ατομική ειδοποίηση (ταχυδρομικά, με ηλεκτρονικά μέσα ή με επίδοση μέσω δικαστικού κλητήρα), στον οφειλέτη στην περίπτωση κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας του για χρέη προς το δημόσιο. Υποχρέωση που δεν ισχύει για κατασχέσεις καταθέσεων κά.
Αποκλειστικά αρμόδιος για τις κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.
Όταν ΠΑΕ βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης τις οφειλές τρίτων προς αυτήν θα μπορεί να εισπράττει το δημόσιο.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: