Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Το τερπνό μετά του ωφελείμου για τους γείτονες Τούρκους.

Ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ στους Τούρκους με αντάλλαγμα την επανεισδοχή μεταναστών
Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, που σταδιακά θα οδηγήσει στην πλήρη κατάργησή τους, κατέληξαν Τουρκία και Κομισιόν, με αντάλλαγμα την εφαρμογή εκ μέρους της Αγκυρας της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην ΕΕ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες

που ακολούθησε τη συνάντησή του με τους αρμόδιους επιτρόπους Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, και Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα» και δήλωσε ότι σε περίπου τρία χρόνια οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς να απαιτείται η χορήγηση βίζας.Από την πλευρά της, η κυρία Μάλστρομ χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη την έναρξη του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επαναπροώθηση και την κατάργηση των θεωρήσεων.
Όπως είπε, η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγραφών, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Η ευρωπαία επίτροπος απέφυγε να τοποθετηθεί πάντως για το πότε θα καταργηθεί πλήρως το καθεστώς θεωρήσεων, λέγοντας πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να δοθεί ημερομηνία.
Η πρώτη σχετική συμφωνία προγραμματίζεται να υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου στην Αγκυρα. Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει μέτρα που θα καθιστούν ευκολότερη τη χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων προς του Τούρκους ταξιδιώτες, όπως:
Βίζα πολλαπλών εισόδων, διάρκειας δύο έως πέντε ετών, σε επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, αθλητές, και δημοσιογράφους.
Δεν θα εισπράττονται τέλη από συνταξιούχους και παιδιά κάτω των 12 ετών.
Οι αιτήσεις για χορήγηση θεώρησης θα διεκπεραιώνονται εντός 15 ημερών.
Θα μειωθεί το σχετικό τέλος από 60 σε 35 ευρώ.
Διαδικασίες εξπρές στους επαναπατρισθέντες από τις χώρες της ΕΕ τούρκους πολίτες.
Έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 6 μηνών, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να διευκολύνουν περαιτέρω τις διαδικασίες για την έκδοση θεωρήσεων.
Τη Δευτέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας συζήτησε σχετικά με τη συμφωνία επανεισδοχής και αποφάσισε να την θέσει ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, για να συζητηθεί εντός του Δεκεμβρίου.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: