Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Την υγεία μας νάχουμε να καπνίζουμε;

Νέες ρυθμίσεις για το τσιγάρο
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα νέα αντικαπνιστική νομοθεσία που περιλαμβάνει πιο εμφανείς προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα των τσιγάρων (θα καταλαμβάνουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου) και τη θέσπιση των πρώτων κανονισμών της ΕΕ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
 Η συμφωνία επιτεύχθηκε αφού κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευθέτησαν μια διένεξη σχετικά με το πόσο αυστηρά να ρυθμίσουν την ανθούσα αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, για την οποία μερικοί αναλυτές προβλέπουν πως σε 10 χρόνια θα έχει επισκιάσει την ύψους 700 δισεκ. ευρώ ετησίως αγορά των κανονικών τσιγάρων.

Βάσει της συμφωνίας, τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται ως καταναλωτικά προϊόντα μάλλον παρά ως ιατρικές συσκευές, οι οποίες διέπονται από αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως ήθελαν αρχικά οι κυβερνήσεις. Ωστόσο ενώ θα επιτραπούν τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να επιβάλει στο μέλλον την απαγόρευσή τους σε όλη την ΕΕ αν τρία ή περισσότερα κράτη μέλη τα απαγορεύσουν για λόγους υγείας.

Από το 2016, όταν οι αλλαγές στους κανονισμούς θα τεθούν σε ισχύ, τα τσιγάρα, ο καπνός για στριφτά τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού θα πρέπει να φέρουν μακάβριες φωτογραφίες και κείμενα προειδοποίησης για την υγεία που να καλύπτουν το 65% των εμπρός και πίσω επιφανειών των πακέτων.
 Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση των προϊόντων καπνού για κάπνισμα που περιέχουν γεύσεις όπως φρούτου ή βανίλιας. Τα τσιγάρα μεντόλ θα απαγορευθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού μερικές κυβερνήσεις ζήτησαν τη βραδύτερη σταδιακή απαγόρευσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: