Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ακόμη και τ ανθρωπιστικά θέματα, αιτία αντιπαράθεσης των λεγόμενων 'μονομάχων'.

Μετωπική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή νέα αίτηση αποφυλάκισης του Σ.Ξηρού
Αιτία σφοδρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τη ΝΔ αποτέλεσε ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από τη Δικαιοσύνη «να αντιμετωπίσει με το δέοντα ανθρωπισμό» το ζήτημα του Σάββα Ξηρού, με αφορμή τη νέα αίτηση διακοπής έκτισης ποινής από τον κρατούμενο για την υπόθεση της 17Ν, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ξεχωριστή περίπτωση» εκείνη του Σάββα Ξηρού, σημειώνοντας ότι «έντεκα και πλέον χρόνια μετά το βαρύτατο τραυματισμό του, τις πολλαπλές σωματικές βλάβες και παρά τα προβλήματα υγείας που υπέστη κατά τον τραυματισμό του και τα επόμενα χρόνια, όπως τύφλωση, κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νευρολογικά προβλήματα, ο Σάββας Ξηρός εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού».
Παράλληλα, κάνει αναφορά σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) το 2010, η οποία «στην ουσία καταδίκασε το ελληνικό κράτος διότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης» και προσθέτει: «Η παραμονή ενός ανθρώπου στη φυλακή με τα πολλαπλά και σοβαρότατα προβλήματα του Σάββα Ξηρού συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Μόνο ως δείγμα εκδικητικότητας του ελληνικού κράτους προς έναν κρατούμενο "ειδικής φύσης" μπορεί να εξηγηθεί».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τη δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει με το δέοντα ανθρωπισμό το ζήτημα» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Αφού δεν κατάφεραν με τις καταθέσεις υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν να αποτρέψουν τις καταδίκες, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τώρα να πετύχουν την αποφυλάκιση του δολοφόνου-τρομοκράτη, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη. Και μετά διαμαρτύρονται όταν τους λένε ακραίους».

Η Νέα Δημοκρατία, επίσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τρομοκράτες, όχι μόνο δεν κρύβεται, αλλά και παίρνει προκλητικές διαστάσεις. Μόλις πρόσφατα (14/12), η "Αυγή", εκφραστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενούσε άρθρο "φίλων και συντρόφων του Δ.Κουφοντίνα", που ζητούσε να αποφυλακιστεί ο τρομοκράτης Σ.Ξηρός.

»Χθες, το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του, όχι μόνο υιοθετούσε το αίτημα των "φίλων" του φυλακισμένου τρομοκράτη, αλλά και εξαπέλυε επίθεση στο κράτος, υποστηρίζοντας ότι η παραμονή του Σ.Ξηρού στη φυλακή συνιστά "απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση", καθώς και "δείγμα εκδικητικότητας του κράτους, σε έναν κρατούμενο «ειδικής φύσης»". Πώς και γιατί οι φυλακισμένοι τρομοκράτες είναι "κρατούμενοι ειδικής φύσης" μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει. Ο καθένας, όμως, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου «θυμίζουν καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας ή ισλαμικών δικτατοριών και δεν αντιστοιχούν στην ανθρωπιστική διάσταση που εμπεριέχεται στις παραδόσεις του νομικού πολιτισμού κάθε σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
«Θα περιμέναμε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η ΝΔ να σχολιάσουν και τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: