Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Συλλήψεις για τη ρίψη ιατρικών αποβλήτων στη χωματερή Φυλής

Τρία άτομα, ηλικίας 62, 53 και 49 ετών, συνελήφθησαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη Φυλή, από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής με τη κατηγορία της παράβασης του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας σε συνεργασία με Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετέβησαν στο ΧΥΤΑ Φυλής, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος - αυτοψία στον ευρύτερο χώρο.
Κατά την άφιξη στο σημείο εντοπίστηκαν

δύο απορριμματοφόρα οχήματα, ένα ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών και ένα ιδιοκτησίας Δήμου να ρίχνουν στο χώρο του ΧΥΤΑ νοσοκομειακά απόβλητα αναμεμιγμένα με αστικά απόβλητα.
Τα δύο οχήματα, που οδηγούσαν δύο από τους παραπάνω συλληφθέντες, είχαν συλλέξει τα απόβλητα από δύο δημόσια νοσοκομεία, ενώ όλα τα απόβλητα βρέθηκαν εντός μαύρων σάκων αστικών απορριμμάτων.
Στη συνέχεια έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ελέγχθηκαν αρκετές σακούλες, εντός των οποίων βρέθηκαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα (σύριγγες με αίμα, γάζες με αίμα, συσκευασίες ορών, φάρμακα και άδεια φιαλίδια και χρησιμοποιημένες άδειες σύριγγες) προερχόμενα από τα νοσοκομεία.
Τα ιατρικά απόβλητα του ενός νοσοκομείου, όπως προέκυψε από τις ενδείξεις του μετρητή της πύλης εισόδου του αποτεφρωτήρα, μπορούν να χαρακτηριστούν ότι είχαν μολυσματικό και ραδιενεργό χαρακτήρα, προφανώς προερχόμενα από ακτινολογικά εργαστήρια του νοσοκομείου, ενώ χρειάζονται ειδική και ασφαλή διαχείριση και όχι αποτέφρωση.
Στο χώρο του αποτεφρωτήρα κλήθηκε και πήγε ειδικό κλιμάκιο από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ινστιτούτο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ») προκειμένου να διενεργηθούν μετρήσεις για τον εντοπισμό της πηγής της ακτινοβολίας, δεδομένου ότι ο όγκος των αποβλήτων, που περιείχε το απορριμματοφόρο του Δήμου, ήταν μεγάλος και βρισκόταν εντός κλειστών σάκων, ώστε να γίνει σωστή διαχείρισή τους.
Μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προς την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής, διατάχθηκε η μεταφορά των παραπάνω αποβλήτων στον εγγύτερο χώρο ασφαλούς διαχείρισής τους, στη μονάδα του αποτεφρωτήρα του ΕΣΚΔΝΑ που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του ίδιου Δήμου, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, καθώς παρουσίαζαν επικινδυνότητα.
Στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθησαν ο 62χρονος επικεφαλής των υπεύθυνων διαχείρισης αποβλήτων υγειονομικής μονάδας του ενός νοσοκομείου, ενώ αναζητούνται ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στην οποία ανήκει το φορτηγό που οδηγούσε ο 49χρονος, οι υπεύθυνες της Υγειονομικής Επιτροπής για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων του δεύτερου νοσοκομείου, καθώς και ο υπεύθυνος καθαριότητας του Δήμου, που ανήκει το φορτηγό που οδηγούσε ο 53χρονος συλληφθείς.
Τα απορριμματοφόρα φορτηγά κατασχέθηκαν και οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: