Θα κατασκευασθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης, δίπλα στο νεκροταφείο Θέρμης
Μέσα στο 2012 θα αρχίσει η κατασκευή του πρώτου κρεματορίου στην Ελλάδα, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οπως είπε στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας, η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου θα γίνει σε ιδιόκτητο δημοτικό οικόπεδο, που βρίσκεται δίπλα στα νεκροταφεία Θέρμης και το κόστος κατασκευής θα κυμανθεί από 2 έως 3 εκατομμύρια ευρώ.
Το αποτεφρωτήριο νεκρών θα αναπτυχθεί σε μια έκταση περίπου 2 στρεμμάτων, οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν γύρω στα 600 τετραγωνικά μέτρα και η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, ή μέσω ΣΔΙΤ. Αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων, για να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα χαρακτηρισμού της έκτασης, έτσι ώστε και τυπικά να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα. Η δημιουργία του αποτεφρωτηρίου αποτελούσε δέσμευση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και προσωπικά του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, εξαιτίας της προσωπικής περιπέτειας που έζησε πριν από 4 περίπου χρόνια, μετά τον θάνατο της συντρόφου του Αθηνάς Μιχαήλ. Ο κ. Μπουτάρης τότε είχε αναγκαστεί να καταφύγει στη Βουλγαρία προκειμένου να ικανοποιήσει την τελευταία της επιθυμία, να αποτεφρωθεί αντί να ταφεί, ενώ την εποχή εκείνη, με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, είχε καταθέσει πρόταση για τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της καύσης νεκρών και στην Ελλάδα.
Η πλειονότητα των συγγενών ανθρώπων που είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν μετά θάνατον καταφεύγουν κυρίως στη Βουλγαρία και κατά δεύτερο λόγο στη Γερμανία, με το κόστος να ξεπερνά τις 4.000 ευρώ. «Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς αποτεφρωτήρια. Στη Βουλγαρία το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται. Δεν νομίζω ότι η Εκκλησία ή κάποιος άλλος φορέας θα αντιδράσει στη δημιουργία των εγκαταστάσεων για την καύση νεκρών στη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε είναι αδιανόητο να στερούμε από κάποιον το δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει μετά θάνατον να ταφεί ή να καεί», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Ζέρβας.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει από το 2006 την καύση των νεκρών, το θέμα της δημιουργίας κρεματορίων στην Ελλάδα έμεινε στα χαρτιά, καθώς για τον καθορισµό του χώρου απαιτείται η έκδοση διατάγματος, ενώ απαιτούνται και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πολεοδομικής αποτύπωσης. Επίσης, οι περισσότεροι δήμαρχοι αποφεύγουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες δημιουργίας αποτεφρωτηρίων, φοβούμενοι και τις πιθανές αντιδράσεις της Εκκλησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου