Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Μείωση του ΑΕΠ κατά 6,9% το β’ τρίμηνο

Κατά 6,9% μειώθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το 2ο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2010, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).


Η μείωση στην εγχώρια ζήτηση (τελική καταναλωτική δαπάνη και ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) συμβάλλει στη μείωση του ΑΕΠ, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο, αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.




Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες. Η αναθεώρηση αυτή επηρεάζει το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, ενώ η επίπτωσή της στο ΑΕΠ σε σταθερές τιμές είναι αμελητέα.


Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σημειώνει πως λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και τη διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 - 2ο τρίμηνο 2011) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για το λόγο, αυτό τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα.


Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Η Οικονομία πορεύεται σε “μακρά έρημο”. Η ένταση και έκταση της ύφεσης είναι πρωτόγνωρη. Υπερβαίνει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Μια ύφεση που από τη μία μεριά απορροφά την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας και από την άλλη οδηγεί την Οικονομία στην “παγίδα ενός τεράστιου χρέους”».


Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν «ουτοπική την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μόνο 3,5% το 2011. Επιβεβαιώνουν ότι η “συνταγή” για την έξοδο από την κρίση είναι λανθασμένη. Είναι επομένως επιβεβλημένη η άμεση Επανεκκίνηση της Οικονομίας. Επανεκκίνηση η οποία θα στηρίζεται στις προτάσεις που, με ρεαλισμό και διορατικότητα, έγκαιρα έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς», πρόσθεσε.


Όπως ανακοίνωσε ο Συνασπισμός τα στοιχεία του ΑΕΠ αποτυπώνουν την αποτυχία της πολιτικής των Μνημονίων και των μέτρων λιτότητας.


Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
"Διάλυση του δημόσιου τομέα, ξεπούλημα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και της δημόσιας περιουσίας, αύξηση των έμμεσων φόρων, βάθεμα της ύφεσης, υποβάθμιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και αύξηση της ανεργίας δείχνουν το αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, που οδηγεί σε όλα αυτά τα άδικα και καταστροφικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία της κοινωνίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανασφάλεια και το φόβο για το άμεσο μέλλον. Η πολιτική αυτή, ωστόσο, δεν είναι μονόδρομος. Η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την ανατροπή της άδικης πολιτικής, με τη συμμετοχή του κόσμου στους δρόμους και στις πλατείες όλη της χώρας, είναι παρακαταθήκη για νέους αγώνες στο άμεσο μέλλον. Κυβερνήσεις του δικομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού, όπως η κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν θέλουν ούτε μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προβάλλει ως κοινωνική ανάγκη η διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας όλων των προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων με πυρήνα την αριστερά. Αυτή είναι και η μόνη πολιτική ελπίδα."


Πηγή : www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: