Λαζαρίδου Ε.
Το πρώτο βήμα είναι η ασφαλής μεταφορά του ζώου, το οποίο θα πρέπει μείνει νηστικό δώδεκα ώρες πριν το ταξίδι. Αν η μεταφορά γίνει με αυτοκίνητο θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται στάσεις για πότισμα και “ανακούφιση”. Δεν ξεχνάμε ότι το εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε θάλαμο αερίων με την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών.
Γι’ αυτό ποτέ -μα ποτέ- δεν αφήνουμε το ζώο σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο ούτε για ένα λεπτό.
Αν το ταξίδι γίνει με καράβι, τότε μπορούμε να έχουμε παρέα τα ζώα μας στους εξωτερικούς χώρους, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι είναι σε επιτήρηση και δεμένα με τα λουριά τους. Στην περίπτωση που οι κανονισμοί του πλοίου επιβάλλουν τη διαμονή των σκύλων στα ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά (σκυλιέρες), τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι πληρούνται οι προδιαγραφές που επιβάλλει ο νόμος. Η σκυλιέρα δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά στο φουγάρο όπου έχει πολύ θόρυβο και ζέστη, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη στον ήλιο και σε ρεύματα και οφείλει να παρέχει καθαριότητα και ασφάλεια. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν πετάμε το εισιτήριό μας, φωτογραφίζουμε τις ανάρμοστες συνθήκες και στέλνουμε γραπτή καταγγελία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισυνάπτοντας το εισιτήριο.
Τα ζώα, κυρίως οι σκύλοι, είναι ιδανική παρέα για κάμπινγκ και αξιοθαύμαστοι φύλακες. Η υπεύθυνη συμπεριφορά των ιδιοκτητών, εξασφαλίζει ιδανική παραμονή στη φύση όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους “ενοίκους” των κοντινών σκηνών. Αυτό σημαίνει ότι μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των ζώων, τους έχουμε πάντα νερό σε σκιερό μέρος και σε βαρύ σκεύος για να μην αναποδογυρίζει από τα καλοκαιρινά μελτέμια. Επίσης έχουμε πάντα σε πρώτη ζήτηση το βιβλιάριο υγείας του ζώου που θα πιστοποιεί τους εμβολιασμούς τους. Δεν ξεχνάμε ακόμα ότι οι σκύλοι όπως και οι γάτες μπορούν να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο. Όπως συμβαίνει με τους ανοιχτόχρωμους ανθρώπους, έτσι και τα ζώα με ανοιχτόχρωμες μύτες και αυτιά είναι πιο ευάλωτα. Φροντίζουμε επίσης να έχουμε βάλει στα ζώα μας την ειδική αμπούλα ή κολάρο για τα τσιμπούρια, τις σκνίπες και τα κουνούπια, αφού το καλοκαίρι τα ενοχλητικά ζωύφια είναι κυριολεκτικά σε έξαρση. Επίσης ο κτηνίατρος θα μας συμβουλεύσει για τα είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να έχουμε μαζί μας σε ειδικό φαρμακείο (ενέσεις, αντισταμινικά, αντιεμετικά κ.λπ.)
Πολλά από τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια επιτρέπουν την παραμονή ζώων στα καταλύματα τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση για το μέγεθος του ζώου και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Αν πάλι είναι αδύνατον να πάμε διακοπές με τον σκύλο ή τη γάτα μας φροντίζουμε αρκετό καιρό πριν για τη φιλοξενία του στο σπίτι ενός συγγενή ή φίλου. Ως έσχατη λύση προτείνεται το ξενοδοχείο των ζώων. Αφενός μεν γιατί είναι ακριβό (οι τιμές ξεκινάνε από 15 ευρώ την ημέρα) και αφετέρου ελάχιστα από αυτά πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη φύλαξή τους.
Σύμφωνα με τον νόμο 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους – άρα και στην παραλία – αρκεί να είναι δεμένος, ή υπό επιτήρηση. Στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: ”Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων”. Η παράβαση τιμωρείται με 50-150 ευρώ πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης).
Ωστόσο η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε: Το τέλος των διακοπών δεν αποτελεί την αφορμή να ξεφορτωθούμε τον σκύλο ή τη γάτα που είχαμε όλο το χειμώνα και τώρα απλά βαρεθήκαμε. Ας σταματήσει επιτέλους το απαράδεκτο φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων ζώων στα τέλη του καλοκαιριού που ντροπιάζει διεθνώς τη χώρα και προσβάλλει τις αξίες του σύγχρονου πολιτισμού. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι.
Πηγή : ecoleft.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου