Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Βροχή των Περσείδων: Κάντε ευχές στα πεφταστέρια


Απόψε συγκεντρώστε όλες σας τις ευχές γιατί το βράδυ θα σας δωθεί η μοναδική ευκαιρία νατις κάνετε στα αστέρια που θα πέφτουν. Η βροχή των Περσειδών, θα μας κρατήσει όμορφη συντροφιά απόψε Παρασκευή 12 Αυγούστου που σήμερα φτάνει στην κορύφωσή της.


Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη.




Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.


Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου, θα πέφτουν περίπου 100 μετέωρα την ώρα προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα


Τα μετέωρα («πεφταστέρια») είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη. Τα μετέωρα -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι.
Σβήστε όλα τα φώτα και απολαύστε τα αστέρια που πέφτουν απόψε με καλή παρέα και πολλές ευχές...


Πηγή :  www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: