Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Σε ισχύ από σήμερα οι νέες χρεώσεις νοσηλίων βάση της πάθησης

Ξεκινά από σήμερα, Τετάρτη, η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος χρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων βάσει των ημερών νοσηλείας και της θέσης στην οποία νοσηλεύτηκε ο ασθενής. Τα ενοποιημένα αυτά νοσήλεια καλύπτουν περισσότερες από 700 θεραπευτικές κατηγορίες (DRGs).


Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, η εφαρμογή του νέου συστήματος είναι πιλοτική και αναμένεται να λειτουργήσει μόνιμα στο ΕΣΥ από την 1η Οκτωβρίου. Με βάση τον πίνακα των χρεώσεων, οι υπηρεσίες των νοσοκομείων θα δίνουν εξιτήριο στο οποίο θα αναγράφουν τον κωδικό της πάθησης.




Η κωδικοποίηση της διάγνωσης θα γίνεται από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος έχει στη διάθεσή του επιπλέον κωδικούς, ανάλογα με το αν υπήρξαν ή όχι επιπλοκές ή χρειάστηκαν περαιτέρω θεραπευτικές ενέργειες. Με το παλαιό σύστημα η χρέωση γινόταν με βάση έναν περιορισμένο πίνακα ημερήσιων νοσηλίων ανά τομέα (παθολογικό, χειρουργικό, ψυχιατρικό και ειδικές μονάδες). 


Τα νοσήλια διαμορφώνονταν με βάση το πόσες μέρες νοσηλεύτηκε ο ασθενής και σε ποια θέση.


Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Έθνους», με το νέο σύστημα, οι χρεώσεις κυμαίνονται -ανάλογα με την πάθηση- από 136 ευρώ (μία συνεδρία αιμοκάθαρσης) έως 94.009 ευρώ η εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης. Τα νοσήλια είναι κλειστά και ενοποιημένα (ανά πάθηση) και αφορούν το σύνολο της νοσηλείας (με βάση τη μέση διάρκεια). Στη δεκάδα με τις πιο ακριβές χρεώσεις περιλαμβάνονται η μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων (50.379 ευρώ), η νοσηλεία νεογνών με βάρος εισαγωγής κάτω από 750 γραμμάρια (41.579 ευρώ) και η τραχειοστομία με μηχανική υποστήριξη αναπνοής περισσότερες από 95 ώρες, με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές (39.863 ευρώ).


Πολύ υψηλές χρεώσεις προβλέπονται για την εξωσωματική συσκευή οξυγόνωσης ECMO (37.063 ευρώ), τη μηχανική υποστήριξη αναπνοής για εγκαυματίες και σοβαρά ολικού πάχους εγκαύματα (36.086 ευρώ), τη μεταμόσχευση καρδιάς (34.279 ευρώ), τη νοσηλεία νεογνών με βάρος εισαγωγής 750 έως 999 γραμμάρια (30.725 ευρώ), τη μεταμόσχευση πνευμόνων (30.015 ευρώ) και τη μεταμόσχευση ήπατος (28.907 ευρώ).


Οι λιγότερο δαπανηρές είναι η συνεδρία θεραπείας διανοητικών διαταραχών με ή χωρίς ηλεκτροσπασμοθεραπεία, ίδια μέρα (140 έως 148 ευρώ), οι μη χειρουργικές παθήσεις νωτιαίου σωλήνα, μίας ημέρας (151 ευρώ), οι κακοήθειες του δέρματος, την ίδια μέρα (161 ευρώ).


Πηγή : www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: