Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Το φράκιν και ο νέος ενεργειακός «πόλεμος»

Επιμέλεια: ΗΡΩ ΓΛΑΡΟΥ


Συγκρατήστε το όνομα «φράκιν», το nickname της διαδικασίας εξόρυξης αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα μέσω μίας ιδιαίτερης διαδικασίας με την επιστημονική ορολογία «hydraulic fracturing » και επί το ελληνικότερον υδραυλική ρωγμάτωση, διάρρηξη. Οι ενεργειακοί κολοσσοί θεωρούν ότι βρήκαν το νέο Ελ Ντοράντο της ενέργειας και ήδη βάζουν πόδι στην Ευρώπη, τη στιγμή που στις ΗΠΑ αναπτύσσεται ένα ισχυρό κίνημα από κατοίκους πόλεων που βρίσκονται κοντά στις περίεργες γεωτρήσεις και βλέπουν τις βρύσες αντί για νερό να αναβλύζουν φωτιά!


«Έμφραγμα» στα έγκατα της γης


Με απλά λόγια, το φράκιν είναι μια μέθοδος που μπορεί να εντοπίζει και εξάγει σε βάθος χιλιάδων μέτρων φυσικό αέριο. Τεράστια γεωτρύπανα μπορούν να φτάσουν σε βάθος έως και 8 χιλιομέτρων με στόχο να «εξορύξουν» φυσικό αέριο από τους σχιστόλιθους (shale gas), το οποίο έχει ονομαστεί και μη συμβατικό φυσικό αέριο.




Χρησιμοποιώντας τεράστιες αντλίες ασκούν πολύ μεγάλες πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του υπεδάφους, με στόχο να δημιουργήσουν ρήγματα στους βράχους. Στη συνέχεια «βομβαρδίζουν» τα σημεία με εκατομμύρια λίτρα νερού, ειδική άμμο και ειδικά μείγματα χημικών - ακόμα και δηλητηριώδεις ουσίες - με στόχο να εξολοθρευτούν οι μικροοργανισμοί που εμποδίζουν την έξοδο του αερίου. Η τελική διαδικασία προβλέπει την άντληση του νερού το οποίο περιέχει και το πολύτιμο αέριο. Η μέθοδος, αν και αρχικά προβλήθηκε ως η απάντηση στην κλιματική αλλαγή, αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, κατά τη διαδικασία εξόρυξης εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που αποτελεί ένα από τα πλέον «ισχυρά» αέρια του θερμοκηπίου, κάτι που το κάνει όχι απλώς χειρότερο από το «συμβατικό» φυσικό αέριο, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα χειρότερο και από τον άνθρακα. Παράλληλα παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα όταν γίνεται καύση του φυσικού αερίου. Σε σχέση, μάλιστα, με τον άνθρακα το «αποτύπωμα» του αερίου από σχιστόλιθο είναι τουλάχιστον 20% μεγαλύτερο.


Ήδη στις ΗΠΑ αλλά και στη Γερμανία και τη Γαλλία κάτοικοι που βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν γεωτρήσεις ξεσηκώθηκαν αφού οι ποσότητες μεθανίου που εκλύονται είναι τόσο μεγάλες που έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και οι καλλιέργειες. Οι επιπτώσεις είναι περισσότερο από ορατές αφού χιλιάδες πολίτες είδαν τις βρύσες των σπιτιών τους να παίρνουν φωτιά εξαιτίας του μεθανίου που έχει περάσει στο πόσιμο νερό. Στη Νέα Υόρκη έχει αναπτυχθεί πολύ ισχυρό κίνημα κατά του φράκιν και ήδη αποφασίστηκε να απαγορευθεί η μέθοδος σε ορισμένες περιοχές της πολιτείας ενώ στην απαγόρευση προσανατολίζεται και η Γαλλία.



Ενεργειακός «πόλεμος»


Πρωτοπόροι στην εφαρμογή της μεθόδου είναι οι ΗΠΑ όπου εκτιμάται ότι κάθε μήνα προσθέτουν στο ενεργειακό τους ισοζύγιο 120 με 150 γεωτρήσεις φράκιν, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει τη Ρωσία σε παραγωγή φυσικού αερίου. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται προς την Ευρώπη όπου αναμένεται να λάβουν χώρα σκληρές συγκρούσεις στο όνομα του φράκιν.


Σύµφωνα µε µελέτη του «Center for European Policy Studies», το υπολογιζόµενο δυναµικό απόθεµα των χωρών της ∆υτικής Ευρώπης σε φυσικό αέριο από σχιστόλιθο υπολογίζεται σε 175 τρισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα, ενώ, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του ∆ιεθνούς Οργανισµού Ενέργειας (ΙΕΑ), τα αποθέµατα υπολογίζονται σε 45 τρισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα µόνο στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης…


Η Πολωνία θεωρείται η χώρα µε τα µεγαλύτερα αποθέµατα - υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3 τρισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα, ποσότητα που µπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες για τα επόµενα 200 χρόνια. Ήδη η Πολωνία έχει παραχωρήσει περισσότερες από 70 άδειες γεώτρησης σε εταιρείες - κολοσσούς, όπως η Chevron, η Conoco Philips και η Exon-Mobil, και τα αποτελέσµατα των ερευνών αναµένονται σε δυο χρόνια.


Πριν από λίγες ηµέρες η Chevron πήρε άδεια για έρευνα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο και στη Βουλγαρία. Είναι χαρακτηριστικό του τροµερού ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει ο αµερικάνικος ενεργειακός κολοσσός το ότι, αν και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε θέσει ως ελάχιστη τιµή στον διαγωνισµό τα 200.000 ευρώ για πέντε χρόνια, η Chevron κατέθεσε προσφορά 30 εκατοµµυρίων ευρώ, προσφορά που η βουλγαρική κυβέρνηση δεν µπορούσε να αρνηθεί… 
Άδειες για έρευνες έχουν επίσης παραχωρηθεί στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και την Αυστρία.


Στη χώρα µας αναµένεται σύντοµα το ΙΓΜΕ να ξεκινήσει χαρτογράφηση των πιθανών αποθεµάτων µε ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση και στο πλαίσιο προγράµµατος του EuroGeoSurveys. Το ενδιαφέρον των ερευνών θα επικεντρωθεί στην Ήπειρο, την Πίνδο, αλλά και στην περιοχή του Θερµαϊκού, δυτικά της Θεσσαλονίκης.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: