Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Το πολύτιμο νεράκι


Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές μιας χώρας είναι η πραγματική περιουσία της - πέρα από την παρα­γωγική της δυνατότητα, την ικανότητα ή και διά­θεση εκμετάλλευσής τους, το υψηλότερο ή χαμηλότερο επίπεδο τεχνογνωσίας, αλλά και την επιμέρους πολιτική διαχείρισής τους. Ιστορικά, η πηγή δυστυχίας αυτού του μέρους του πλανήτη που αποκαλούμε Τρίτο Κόσμο (ή... αναπτυσσόμενες χώρες!) ήταν η πλήρης επικυριαρχία επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών του, εκ μέρους ισχυρότε­ρων ξένων (αποικιοκρατικών και - διόλου, κατά σύμπτωση - ανεπτυγμένων) χωρών.
Τώρα, όμως, φαίνεται ότι έρχεται η σειρά του νερού...




Η έκθεση της Citi


Ο παγκόσμιος πολιτικός... Καζαμίας εδώ και χρόνια προ­βλέπει (και προειδοποιεί) ότι σε λίγα χρόνια το νερό θα είναι πολύ πιο πολύτιμο από το πετρέλαιο. Κύριες καταγραφόμενες αιτίες είναι η κλιματική αλλαγή, ο υπερπλη­θυσμός της Γης και η αύξηση των παγκόσμιων αναγκών σε νερό, εξαιτίας του περάσματος χωρών με τεράστιο πληθυ­σμιακό όγκο σε νέο αναπτυξιακό, πολιτισμικό και, επομέ­νως, καταναλωτικό επίπεδο. Αγαπημένο θέμα του... Κα­ζαμία, οι μελλοντικοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο του νερού.


Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, των πολέμων θα προηγηθεί η μετατροπή του νερού σε κορυφαίο χρηματιστηριακό προ­ϊόν. Σύμφωνα με πρόσφατη εκτενή έκθεση της Citigroup, οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν εγκαίρως σε αυτό το παιχνίδι, επενδύοντας σε εταιρείες υδάτων (δηλαδή αγο­ράζοντας τέτοιες εταιρείες). Γιατί αυτό; Σύμφωνα με ένα απόσπασμα της έκθεσης που διαβάσαμε αυτές τις μέρες στην οικονομική ιστοσελίδα Euro2day: «Περιμένουμε ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει μαζική επέκταση των επενδύσεων στους υδάτινους κλάδους, όπως την παραγωγή φρέσκου, καθαρού νερού από άλλες πηγές (αφαλάτωση, διύλιση, αποθήκευση, μεταφορά δια ξηράς και θαλάσσης).


Περιμένουμε να δούμε δίκτυα αγωγών μεταφοράς ύδα­τος που θα ξεπεράσουν τα μεγέθη των σημερινών αγωγών πετρελαίου και αερίου. Προβλέπουμε ότι θα υπάρχουν στόλοι δεξαμενόπλοιων νερού και εγκαταστάσεις αποθε­ματοποίησης, νέα συστήματα καναλιών κ.λπ., κ.λπ. Πιστεύ­ουμε επίσης ότι σε 25 με 30 χρόνια θα υπάρχει μια ενο­ποιημένη διεθνής αγορά νερού, με αγορές spot, αγορές futures και άλλα παράγωγα νερού - puts, calls, swaps - τα οποία θα τελούν υπό διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια και over the counter . Θα υπάρχουν διάφοροι βαθμοί και ποικιλίες φρέσκου ύδατος. Το νερό θα γίνει κάποια στιγμή το πιο σημαντικό εμπόρευμα στη φυσική αγορά - σημαντι­κότερο από το πετρέλαιο, τον χαλκό, τα αγροτικά εμπορεύ­ματα και τα πολύτιμα μέταλλα».







Κάνει και... προτάσεις
Μάλιστα, η Citigroup προτείνει τις εξής μετοχές επιχει­ρήσεων - που ήδη έχουν πιάσει «πόρτα για τον χειμώνα» - σε περιοχές της αγοράς ύδρευσης που σχετίζονται κατά βάση με την αστικοποίηση. Πρόκειται για τις: Danaher (ΗΠΑ), GUD Holdings (Αυστρία), ITT Corp (ΗΠΑ), Kubota (Ιαπωνία), Kurita Water Industries (Ιαπωνία), Nalco (ΗΠΑ), Pentair (ΗΠΑ), Roper Industries (ΗΠΑ), Rotork (Βρετανία), Sound Global (Καναδάς), Suez Enviro nment (Γαλλία) και Veolia Environment (Γαλλία).


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: