Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Στους τέσσερις οι νεκροί στη Βρετανία - Επεκτείνονται οι ταραχές


Ακόμη τρεις άνθρωποι έχασαν χθες το βράδυ τη ζωή τους στη Βρετανία, αυτή τη φορά στο Μπέρμιγχαμ ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα στους τέσσερις. Χθες η αστυνομία ανακοίνωσε το θάνατο ενός 26χρονου, ο οποίος βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας τραυματισμένος από σφαίρα στη συνοικία Κρόιντον του Λονδίνου.


Οι τρεις άνθρωποι που σκοτώθηκαν χθες, όπως αναφέρει το BBC, παρασύρθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες επρόκειτο για πολίτες που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τη συνοικία τους.


Η αστυνομία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο θάνατος των τριών, ασιατικής καταγωγής, συνδεέεται με τα επεισόδια και ανακοίνωσε ότι διερευνά τα αίτια του θανάτου τους. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη ανακοινώσεις τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι συνελήφθη ένας ύποπτος και ανακρίνεται.




Tο Λονδίνο παρέμεινε ήρεμο χθες βράδυ μετά τον σχεδόν τριπλασιασμό, σε 16.000, του αριθμού των αστυνομικών που αναπτύχθηκαν στους δρόμους όμως οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις όπως το Μπέρμιγχαμ, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Νότιγχαμ και το Σάλφορντ. Εκτάκτως θα συνεδριάσει το βρετανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη προκειμένου όλοι οι βουλευτές να καταδικάσουν τα επεισόδια και να αποφασίσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και να στηριχθούν οι κοινότητες που επλήγησαν. Σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων Κόμπρα, στη Ντάουνινγκ Στριτ.


Τουλάχιστον 770 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από το περασμένο Σάββατο, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρία άτομα ύποπτα για «απόπειρα δολοφονίας» αστυνομικών.


Στο Μπέρμινγχαμ, εκτός από το περιστατικό με τους τρεις νεκρούς λεηλατήθηκε ένα εμπορικό κέντρο, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στα προάστια της πόλης. Στο Δυτικό Μπρόμγουιτς, 200 άτομα συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έκαψαν οχήματα και καταστήματα. Καταστήματα λεηλατήθηκαν επίσης στο Γουλβερχάμπτον. Συνελήφθησαν 109 άτομα.


Στο κέντρο του Μάντσεστερ ομάδες εξεγερμένων έβαλαν φωτιά σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, έσπασαν τις βιτρίνες άλλων καταστημάτων και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 108 συλλήψεις στο Μάντσεστερ και το Σαλφορντ ενώ 87 έχουν συλληφθεί για ταραχές στα Δυτικά Μίντλαντς.


"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένα κατάστημα έχει πάρει φωτιά και 200 νέοι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης καταδιώχθηκαν από την αστυνομία και διαλύθηκαν. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί επτά συλλήψεις" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ, που ανέφερε ακόμη ότι νέοι έβαλαν φωτιά και σε ένα κτίριο κοντά στο Σάλφορντ.


Εικόνες που μεταδόθηκαν από το BBC έδειχναν την αστυνομία να βρίσκεται κοντά σε ένα αυτοκίνητο που είχε ανατραπεί και είχε τυλιχτεί στις φλόγες στο Σάλφορντ.


Σε τουλάχιστον 11 συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας εξακολουθούν να σημειώνονται λεηλασίες καταστημάτων, φωτιές σε κτίρια και συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές. Σε εικόνες κατεστραμμένης πόλης παραπέμπουν πολλοί δρόμου του Λονδίνου, στις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών και έναν μόλις χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η πόλη.


"Οι ταραξίες πήραν τον έλεγχο, η αστυνομία τους παραδίδει τους δρόμους", γράφουν σήμερα οι Times του Λονδίνου, κάτω από τη συγκλονιστική φωτογραφία μιας γυναίκας που πηδάει από ένα κτίριο που φλέγεται.


Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 450 συλλήψεις στο Λονδίνο, μέσα σε τρεις μέρες, ενώ όπως ανακοίνωσε σήμερα, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες, καθώς η ανακοίνωση του θανάτου του 26χρονου άντρα αναμένεται να πυροδοτήσει κι άλλο την ατμόσφαιρα.


Περίπου 200 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, μαζί με σκυλιά, αναπτύχθηκαν στο Χάκνεϊ, όπου σημειώθηκαν καταστροφές σε αστυνομικά οχήματα, ενώ η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 1.700 αστυνομικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη βία που προκαλείται από ανθρώπους που προέρχονται από φτωχές πόλεις, φτωχογειτονιές και είναι άνεργοι.


Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, από το Σάββατο τραυματίστηκαν 111 αστυνομικοί. Ένα αστυνομικό τμήμα κάηκε Τρίτη το βράδυ, από βόμβες μολότοφ που έπεσαν από ομάδα τουλάχιστον 40 ατόμων στην πόλη του Νόττινχαμ. Ωστόσο κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία.


«Το αστυνομικό τμήμα στο Circus Canning κάηκε από μολότοφ " ανακοίνωσε η αστυνομία, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχαν τραυματισμοί. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν. Στο Λίβερπουλ, 200 νεαροί έριξαν πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους εναντίον των αστυνομικών και προκάλεσαν ζημιές. Συνελήφθησαν 35 άτομα.


Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ρίντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά και βορειοδυτικά του Λονδίνου. "Είναι μια τακτική που θα χρησιμοποιηθεί από τη Μητροπολιτική αστυνομία αν κριθεί απαραίτητο", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο υπαρχηγός της αστυνομίας Στίβεν Κάβανο. 


Πηγή : www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: