Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Τακτοποίηση με διπλό χαράτσι

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, που κάποτε ήταν «κόκκινο πανί» για το ΠΑΣΟΚ, προωθεί η κυβέρνηση για να τακτοποιήσει τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε δάση. 

Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% του συνόλου βρίσκεται σε δασικές περιοχές, από τα οποία 150.000 είναι στη βορειοανατολική Αττική.


Βασικό «χαρτί» για να εξευμενίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εκτός από την ένθερμη συνηγορία της Ν.Δ., είναι οι δασικοί χάρτες που ξεκίνησαν πιλοτικά τον περασμένο Μάιο από τρεις περιοχές της Αττικής (Μαραθώνας, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη) και προς το παρόν προχωρούν με αργούς ρυθμούς σε άλλους τρεις δήμους της περιφέρειας (Λεχαινά Ηλείας, Ανθεια Εβρου και Ξεριάς Καβάλας).




Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρ' όλο που κατάργησε την καθιερωμένη υπηρεσιακή συνάντηση της Πέμπτης που είχε καθιερώσει η Τίνα Μπιρμπίλη, διαβεβαιώνει ότι από το φθινόπωρο θα πολλαπλασιαστούν οι αναρτήσεις με νέες περιοχές όπως η Κηφισιά, η Δροσιά, η Σταμάτα και η Φυλή. 


Παράλληλα, η εταιρεία του Κτηματολογίου ετοιμάζει νέο πρόγραμμα που θα καλύψει δασικές περιοχές συνολικής επιφάνειας 31,3 εκατ. στρεμμάτων, το 43% της χώρας. Στόχος του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι να καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση και να προωθηθεί μια ρύθμιση που θα αφορά αυτή την κατηγορία ακινήτων η οποία θα εξελίσσεται σε δύο επίπεδα, ένα παραπάνω απ' αυτό που αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων.


Οι ιδιοκτήτες με αυθαίρετα σε δασικές ή καμένες περιοχές:


*Θα πληρώσουν ένα μέρος της αξίας του οικοπέδου, που κατά κανόνα πρόκειται για καταπατημένη δημόσια γη.


*Θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο για το παράνομο κτίσμα, με βάση αυτά που θα θεσμοθετηθούν για το σύνολο των αυθαιρέτων.


Με αυτή τη διπλή επιβάρυνση θα εξασφαλιστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, στο οποίο επιμένει το ΣτΕ, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα θα πάνε για ενίσχυση του αστικού και περιαστικού πρασίνου και όχι στις «τρύπες» του ελλείμματος.


Να σημειωθεί πάντως ότι το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, εξαιρεί σαφώς τα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί σε δασικές εκτάσεις. 


Με δεδομένο όμως ότι δεν προβλέπεται βεβαίωση του δασαρχείου, τουλάχιστον για την πρώτη δήλωση που πρέπει να υποβληθεί στις πολεοδομίες, τα ΚΕΠ ή το ταχυδρομείο ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2011, θεωρείται βέβαιο ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα σπεύσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, επικαλούμενοι άλλωστε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τελεσίδικοι χαρακτηρισμοί για την περιοχή τους αφού δεν έχουν προχωρήσει οι δασικοί χάρτες. Με δυο λόγια: φαύλος κύκλος...


Τα νέα προγράμματα που ετοιμάζει το Κτηματολόγιο και αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2012, αφορούν δύο ενότητες:


*Τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής (πλην Αγίου Ορους), Πιερίας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας, με δασικές εκτάσεις 24,7 εκατ. στρεμμάτων. Το κονδύλι των 37,2 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί από το κοινοτικό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».


*Τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Κορινθίας, Ξάνθης και Σερρών, με δασικές ζώνες 781.600 στρεμμάτων. Οι μελέτες θα κοστίσουν 1,7 εκατ. ευρώ και το κονδύλι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.


«Οι δασικοί χάρτες είναι ο μόνος τρόπος να μπει οριστικά τέρμα στην παρανομία. Τους ακούμε εδώ και 20 χρόνια. Είναι απόλυτη ανάγκη να καταγραφούν όλες οι παρανομίες, για να φανεί το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, να προστατεύσουμε με κάθε κόστος τα δάση που έχουν απομείνει και να εφαμόσουμε προγράμματα αναγέννησης στα καμένα», δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης δασολόγων του Δημοσίου. Υπογραμμίζει ότι με την επικύρωσή τους θα χαραχθεί η «κόκκινη γραμμή», που θα επιτρέψει να εντοπίζονται τα νέα αυθαίρετα από δορυφορικά συστήματα και να κατεδαφίζονται πριν προλάβουν να κατοικηθούν, οπότε προστατεύονται από δικαστικές αποφάσεις.


Σημαντικό ρόλο παίζουν οι διατάξεις του νόμου 3889/2010, που κατάργησαν τις δασοκτόνες προβλέψεις του 3208/2003, οι οποίες παρέμεναν σε ισχύ παρά την απόφαση του ΣτΕ, επαναφέροντας τον ορισμό του δάσους που είχε γίνει με τον 998/1975. Αυτό το ξεκαθάρισμα επιτρέπει σήμερα την προώθηση των δασικών χαρτών, των νέων που ετοιμάζονται αλλά και των παλιότερων που είχαν ολοκληρωθεί από το 2004 σε 372 προ-καποδιστριακούς δήμους σε όλη τη χώρα και είχαν μείνει μετέωρες λόγω της ασάφειας στον ορισμό του δάσους.


Πηγή : www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: