Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Μα ποιος ήταν, τελικά, αυτός ο Μάρσαλ;


Γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος
“Νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα”
έτσι ονομάστηκε από τα  ΜΜΕ το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής ανάπτυξης του συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Τζορτζ Μάρσαλ (George Catlett Marshall, 1880 – 1959) ήταν ένας διαπρεπής οικονομολόγος, που έδρασε αμέσως μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Η πραγματικότητα , όμως, είναι τελείως διαφορετική. 
Ο Μάρσαλ ήταν αξιωματικός του Αμερικάνικου στρατού και δεν είχε καμία σχέση με τα οικονομικά. Αποφοίτησε από το στρατιωτικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια το 1901 και υπηρέτησε στις Φιλιππίνες και την  Κίνα. 
Είχε πολύ καλές πολιτικές διασυνδέσεις για αυτό το 1941 ελέγχει και επιτηρεί τις ενέργειες των επιστημόνων που εργάζονται για την ατομική βόμβα. Θα είναι στην ηγετική ομάδα που θα οργανώσει την επίθεση των Αμερικάνων στην Ευρώπη. 
Μετά το τέλος του πολέμου ακολούθησε τη διπλωματία και τον Ιανουάριο του 1947 διορίστηκε υπουργός των εξωτερικών. Στο αξίωμα αυτό θα μείνει, μόλις δύο χρόνια, αλλά επειδή θα εισηγηθεί την οικονομική βοήθεια προς την Ευρώπη (γνωστή ως σχέδιο Μάρσαλ, Marshall Plan, επίσημα: European Recovery Program, ERP) ) θα μείνει στην Ιστορία ως ένας οραματιστής πολιτικός που παραδειγματίζει μέχρι σήμερα τους αναποφάσιστους πολιτικούς μας. 
Ο Μάρσαλ λόγω της στήριξης του στο  οικονομικό  σχέδιο, το 1953 θα βραβευτεί με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης.

Πηγή : www.24grammata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: