Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Στα δικαστήρια η σύμβαση για τα 4 εργοστάσια

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ nadia@enet.gr

Ηλίας Λιακόπουλος
Εναν πρωτοφανή δικαστικό και συνδικαλιστικό πόλεμο έχει προκαλέσει η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων μεγάλης δυναμικότητας στους ΧΥΤΑ Φυλής, Λιοσίων, στην Κερατέα και το Γραμματικό.


Πριν καλά καλά «πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Ηλία Λιακόπουλου, και του προέδρου του Ενιαίου Σύνδεσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ), Νίκου Χιωτάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) κατέθεσε αίτηση ανάκλησης κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία έδινε το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 11 Φεβρουαρίου.


Νίκος Χιωτάκης
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέθεσε και προσφυγή ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ, η οποία ενέκρινε τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης. Σ' αυτήν επισημαίνει πλήθος παρατυπιών και ασαφειών και τη διαδικασία και το περιεχόμενο της σύμβασης.

Ανάμεσα στους λόγους της προσφυγής αναφέρεται η «έλλειψη αρμοδιότητας της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ να λάβει τη σχετική απόφαση, καθώς δεν της έχει μεταβιβαστεί από το διοικητικό συμβούλιο του φορέα». Επισημαίνεται ακόμη ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Αττικής στερείται νομικής προσωπικότητας και αυτοτέλειας και δεν έχει αρμοδιότητα να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις.

Οσον αφορά την ουσία της σύμβασης, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι λείπει ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής της, ενώ ανοίγουν «κερκόπορτες» για τον τριπλασιασμό του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων που θα κληθεί να πληρώσει ο πολίτης.

Σε σχέση με την αποστολή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην προσφυγή τίθενται μια σειρά ερωτήματα. «Πώς απέστειλε ο ΕΣΔΚΝΑ στο Ελεγκτικό Συνέδριο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την οποία δεν υπήρχε απόφαση διοικητικού συμβουλίου; Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ελήφθη μετά την αποστολή του σχεδίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Γεννάται το ερώτημα αν το ανώτατο δικαστήριο έλεγξε το τελικό σχέδιο και όχι κάποιο από τα πολυάριθμα προγενέστερα». Σημειώνουμε ότι η οριστική απόφαση έγκρισης του σχεδίου της σύμβασης ελήφθη από την Εκτελεστική Επιτροπή στις 10 Ιανουαρίου 2011, ενώ σχετική κοινοποίηση στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στις 17 Ιανουαρίου.

Οπως επισημαίνει ο Ηλίας Λιακόπουλος, «αυτό το χαρτί ήταν μια απλή κοινοποίηση. Ο ΕΣΔΚΝΑ έχει στείλει τη σύμβαση για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη. Θα δοθεί όλος ο φάκελος στη δημοσιότητα μετά την υπογραφή της σύμβασης».

Η επίμαχη σύμβαση έχει υποστεί από τον περασμένο Μάιο πάμπολλες τροποποιήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωνε πάντως προ εικοσαημέρου σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «η προγραμματική σύμβαση έχει υπογραφεί»! Συμπλήρωνε μάλιστα ότι «για τις τεχνολογίες αποφασίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος». Την ίδια στιγμή το υπουργείο ενέκρινε περιβαλλοντικές μελέτες για βιοξήρανση, δηλαδή για καύση.

Η βιοξήρανση είναι μέθοδος ακριβή και ανταγωνιστική της ανακύκλωσης. Εντός Ελλάδος τη διαθέτουν δύο συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι είναι ανάδοχοι άλλων έργων του ΕΣΔΚΝΑ.
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: