Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Απεξάρτηση από πυρηνικά και πετρέλαιο ΤΩΡΑ!

Παρακολουθούμε με αγωνία δυο δράματα που εξελίσσονται ταυτόχρονα και σχετίζονται όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τη δική μας καθημερινότητα. Αφορούν όλους μας, αφού αγγίζουν τις δικές μας ενεργειακές επιλογές που μέχρι τώρα έμοιαζαν μάλλον αθώες.

Στην πραγματικότητα, οι επιλογές αυτές μας έχουν οδηγήσει σε μια επικίνδυνη εξάρτηση από τα πυρηνικά και το πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας, τη στιγμή που η καθαρή ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές είναι και αξιόπιστη και ασφαλής.

H πυρηνική ενέργεια είχε πλασαριστεί ως φθηνή, απολύτως ασφαλής, ακόμα και ως «πράσινη». Κάτι σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο δηλαδή.

Στην Ιαπωνία, οι τραγικές εξελίξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, μετά το σεισμό και το τσουνάμι, αποδεικνύουν ότι η πολυδιαφημισμένη πυρηνική ενέργεια είναι πλέον εκτός ελέγχου. Ακόμα και σε μια χώρα, όπως η Ιαπωνία, με εξαιρετικά ανεπτυγμένη τεχνολογία, αυστηρά συστήματα ελέγχου και διοίκηση που λειτουργεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί από τη φυσική καταστροφή, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στον κίνδυνο επιπτώσεων της ραδιενέργειας στην πόλη του Τόκιο, με πληθυσμό πάνω από 30 εκατομμύρια. Το γεγονός ότι ο πυρηνικός εφιάλτης ξυπνάει, λίγες μόλις ημέρες πριν από τα 25χρονα «γενέθλια» του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ, δε μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ούτε το ίδιο το πυρηνικό λόμπι, που βλέπει τις ελπίδες για αναγέννηση να εξανεμίζονται, τη στιγμή που πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παλιώνουν και αποσύρονται για πάντα.

Η ανάγκη της απεξάρτησής μας από τα πυρηνικά ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιρη, αλλά και τόσο πιεστική.

Η δίψα μας για πετρέλαιο κρύβεται πίσω από την κρίση που εξελίσσεται στη γειτονιά μας.

Από την άλλη, στη γειτονιά μας εδώ και μήνες, η σπίθα των κοινωνικών εξεγέρσεων μεταφέρεται από χώρα σε χώρα του λεγόμενου αραβικού κόσμου, με ταχύτητα αστραπής. Πολίτες εξεγείρονται εναντίον αυταρχικών, τυραννικών ή/ και διεφθαρμένων καθεστώτων. Πέρα από τις διαφορές που υπάρχουν, υπάρχει ένας σοβαρός συνδετικός κρίκος και αυτός δεν είναι άλλος από το πετρέλαιο. Για δεκαετίες, οι δυτικές κυβερνήσεις (σχεδόν στο σύνολό τους) υποστήριζαν αυταρχικά καθεστώτα, με αντάλλαγμα την ικανοποίηση των αναγκών μας σε πετρέλαιο. Τη στιγμή που η προσοχή μας επικεντρώνεται στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι για χρόνια στηρίξαμε τυφλά αυτά τα καθεστώτα, εφόσον μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν το απαραίτητο πετρέλαιο.

Ξανά! Η ανάγκη της απεξάρτησής μας από το πετρέλαιο, ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιρη, αλλά και τόσο και πιεστική.

Και πριν βιαστείτε να απελπιστείτε, σας ενημερώνω ότι τα αιολικά πάρκα που υπάρχουν στην Ιαπωνία αποδεικνύονται απολύτως αξιόπιστα και μετά το τσουνάμι. Συνεχίζουν να παράγουν απρόσκοπτα καθαρή ενέργεια! Ναι, λύσεις υπάρχουν και δεν είναι άλλες από το συνδυασμό εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Λύσεις, που καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες, με επάρκεια και ασφάλεια, ενώ δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σε όλο τον πλανήτη.

Ήρθε επιτέλους η ώρα της απεξάρτησής μας από βρώμικες και επικίνδυνες ενεργειακές πηγές και τεχνολογίες. Το μέλλον ξεκινάει σήμερα!

Nίκος Χαραλαμπίδης
Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι γενικός διευθυντής
του ελληνικού γραφείου της Greenpeace

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: