Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά το 1992 θα βρεθεί αύριο η Σελήνη

Σε απόσταση 356.577 χιλιομέτρων από τη Γη θα βρεθεί αύριο η Σελήνη, πιο κοντά δηλαδή από κάθε άλλη φορά μετά το 1992. Το γεγονός αυτό, που είναι σχετικά σπάνιο, έχει πυροδοτήσει σενάρια που συνδέουν το πλησίασμα της Σελήνης με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ενώ προβλέπουν νέες καταστροφές τις επόμενες μέρες –θεωρίες που απορρίπτουν αστρονόμοι και άλλοι επιστήμονες.

Αύριο το βράδυ η Σελήνη θα φαντάζει πιο μεγάλη και λαμπερή. Το φαινόμενο αποκαλείται σεληνιακό περίγειο και συμπίπτει με πανσέληνο, συνδυασμός που συμβαίνει περίπου μια φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια. Το φεγγάρι σε περίγειο και πανσέληνο μπορεί να φαίνεται μέχρι 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο σε σχέση με μια κοινή πανσέληνο.

Η Σελήνη δεν περιφέρεται σε κυκλική αλλά σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, γι' αυτό η απόστασή της από τον πλανήτη μας αυξομειώνεται. Στο πιο μακρινό σημείο του από τη Γη (απόγειο) το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 406.500 χλμ., ενώ στο κοντινότερο γύρω στα 356.500 χλμ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent», εν αναμονή του αυριανού φαινομένου διάφοροι (π.χ. αστρολόγοι) συνδέουν το πλησίασμα της Σελήνης με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ενώ προβλέπουν διάφορες θεομηνίες (ακραίες παλίρροιες, θύελλες, ηφαιστειακές εκρήξεις κ.α.) τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, οι επιστήμονες αστρονόμοι, σεισμολόγοι, γεωφυσικοί κλπ. επισημαίνουν ότι αν και η έλξη της Σελήνης παίζει ρόλο στις παλίρροιες της Γης, δεν υπάρχουν ακόμα αδιάσειστα στοιχεία ότι είναι σε θέση να επηρεάσει τη δραστηριότητα των τεκτονικών πλακών και να πυροδοτήσει σεισμούς ή να αναστατώσει σοβαρά τον καιρό, οδηγώντας σε ακραία φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Κέβιν Χόρσμπουργκ από το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Λίβερπουλ, οι επιστημονικές μετρήσεις δείχνουν ότι οι παλιρροϊκές επιρροές που ασκεί η Σελήνη στη Γη είναι περίπου 10% έως 15% ισχυρότερες στη διάρκεια ενός σεληνιακού περίγειου, όταν δηλαδή το φεγγάρι πλησιάζει τη Γη, πράγμα που δεν σημαίνει όμως ότι οι παλίρροιες γίνονται πιο ψηλές σε ίδιο ποσοστό. Το πολύ, να ψηλώσουν κατά δύο έως τρία εκατοστά, τονίζει.

Από την πλευρά του, ο δημιουργός του απομυθοποιητικού ιστολογίου Bad Astronomy (Κακή Αστρονομία) Φιλ Πλέιτ επιτίθεται στους συνωμοσιολόγους και επισημαίνει ότι, αν υπήρχε επιστημονική αλήθεια σε αυτές τις ανησυχίες, τότε οι επιστήμονες θα είχαν κάθε λόγο να εκδίδουν προειδοποιητικά σήματα για τσουνάμι και σεισμούς κάθε φορά που θα υπήρχε σεληνιακό περίγειο. Δεν το κάνουν όμως, επειδή δεν έχει αποδειχτεί κάποια τέτοια σχέση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: