Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πόλη - πρότυπο: όνειρο θερινής νυχτός

Του Παναγιώτη Τσούτσια
Δημοσιογράφος, μέλος της Δημοτικής Οικολογικής Συνεργασίας

«Η πόλη μας ανήκει». Ωραίο σύνθημα. Γράφτηκε σε τοίχο μιας οικοδομής πριν από ένα χρόνο στον Γέρακα. Αυτός ή αυτοί που έγραψαν αυτό το σύνθημα – μήνυμα, έβαλαν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους, παραπέμποντας σε «θύρα» ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, το μήνυμα αυτό συμπυκνώνει όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στο ενιαίο πλέον Δήμο Παλλήνης τα επόμενα χρόνια.

Μια πόλη η οποία θα ανήκει σε όλους, θα είναι πολύχρωμη, χωρίς διαχωρισμούς και εξυπηρετήσεις, κομματικούς αποκλεισμούς και γειτονιές β΄ διαλογής.

Μια πόλη η οποία θα σέβεται τον δημότη και θα είναι «πρότυπο» λειτουργίας.

Εύκολο; Καθόλου. Τα πρώτα βήματα δεν έχουν γίνει ακόμη. Αργούν και σκοντάφτουν σε κατεστημένες και κομματικές αντιλήψεις και κυρίως στις τρικλοποδιές που βάζει το μνημόνιο ή τα επικαιροποιημένα μνημόνια στην εποχή του… «Καλλικράτη» καθώς μεγαλώνουν οι απαιτήσεις και οι αρμοδιότητες αλλά λιγοστεύουν τα έσοδα από την κεντρική διοίκηση.

Μια πόλη – πρότυπο πρέπει να φροντίσει πρώτα από όλα τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια να γίνουν σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων των ρευμάτων και ιδεών της πόλης μας. Με δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους – πλήρως ενημερωμένους, που θα σέβονται πρώτα από όλα τους κατοίκους του ενιαίου δήμου. Δεν χρειαζόμαστε «μουγκά στρατιωτάκια».

Μια πόλη – πρότυπο πρέπει να είναι ανήσυχη και ανυπάκουη. Που θα έχει το σθένος να διεκδικεί όσα της ανήκουν…. Δεν θα υπολογίζει το κομματικό «κόστος» ούτε τις κυβερνητικές εντολές. Η αναφορά αυτή ισχύει πολύ περισσότερο όταν η διοίκηση του Δήμου ταυτίζεται πολιτικά με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Μια πόλη – πρότυπο είναι οικολογική στη πράξη και όχι στα λόγια. Δεν έχει «χωματερές», βοθρολύματα στους δρόμους. Σέβεται το περιβάλλον και το προστατεύει.

Μια πόλη – πρότυπο βάζει πρώτα από όλα τον δημότη. Οι υπηρεσίες που προσφέρει δεν πρέπει να είναι για λίγους. Για τους έχοντες. Αλλά για τους πολλούς που στην εποχή της κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν…

Πολλά ακόμη θα μπορούσαν να γραφτούν, χιλιάδες λέξεις. Ιδέες και προτάσεις.

Για μια ιδεατή πολιτεία….

Ας προσγειωθούμε όμως στην πραγματικότητα.

Υ.Γ. παράδειγμα προς αποφυγή είναι να καλούνται μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης να πουν την γνώμη τους μέσα σε λίγες ώρες για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, χωρίς όμως ενημέρωση. Μια πόλη – πρότυπο αναρτά στο διαδίκτυο τις εισηγήσεις και προτάσεις της διοίκησης, παρέχει κάθε πληροφορία την οποία ζητά κάθε εκλεγμένος σε όργανα του Δήμου.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Νεολόγος"
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: