Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ο Αμαζόνιος της Ευρώπης: μια οικολογική συμφωνία μεταξύ πέντε χωρών

Στο Godollo της Ουγγαρίας, πέντε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία) υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία ενός διασυνοριακού φυσικού καταφύγιου, σε μία περιοχή γνωστή ως Αμαζόνιος της Ευρώπης εξαιτίας της πλούσιας βιοποικιλότητας της.

Σύμφωνα με τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η δήλωση που υπογράφτηκε ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μίας περιοχής προστατευόμενης από πέντε κράτη. Πρόκειται για «την πρώτη στην περιοχή και την πρώτη που δημιουργείται κάτω από τη συνεργασία πέντε χωρών», ανέφερε ο Sandor Fazekas, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ουγγαρίας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ένα σπουδαίο έργο, το οποίο όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να δημιουργήσει την μεγαλύτερη παραποτάμια προστατευόμενη περιοχή, ακτίνας 700 χιλιομέτρων (435 μιλίων) κατά μήκος των ποταμών Danube, Dra (Drava), and Mur (Mura), όπως επισήμανε με δήλωσή της η WWF προσθέτοντας ότι «Η περιοχή περιλαμβάνει σπάνια δάση, μικρά νησάκια ενώ αποτελεί το τόπο όπου πραγματοποιείται η μαζική αναπαραγωγή του θαλάσσιου αετού και άλλων ειδών υπό εξαφάνιση».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: