Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Στα ύψη η ραδιενέργεια στή θάλασσα της Ιαπωνίας


Η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου που μετρήθηκε στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, είναι 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό, ανακοίνωσε η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, δηλαδή την Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Την περασμένη Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (αριθμός 1).

Οι δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών.

Οι Ιαπωνικές αρχές εντόπισαν, επίσης, οκτώ ραδιενεργές ουσίες σε στάσιμο νερό σε υπόγειο τμήματος του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με μια ανάλυση της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο νερό στο τμήμα 1 του εργοστασίου ήταν αυτά του καισίου 137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986.

Καταγράφηκε σε επίπεδο 1,8 εκατ. μπεκερέλ.

Το καίσιο 137, αντίθετα με το ραδιενεργό ιώδιο, έχει σχετικά μακρά ημιζωή, 30,2 ετών και δημιουργείται στην διάρκεια της πυρηνικής σχάσης.

Στο νερό περιέχονταν επίσης τα ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131.

Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες.

Τρεις εργαζόμενοι που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες ψύξης του αντιδραστήρα αριθμό 3 εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που ήταν 10.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο, ανέφερε η Tepco χθες.

Τα επίπεδα αυτά αφήνουν να διαφανεί ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου.

Δεκαεπτά εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν υποστεί μόλυνση από ραδιενέργεια μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo σήμερα.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει μόνο όσους έχουν εκτεθεί σε πάνω από 100 μιλισίβερτ ραδιενέργειας, που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις κατ' έτος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: