Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Προσφυγή στην Ε.Ε. για τη γλυφοσάτη

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάγεται η Κομισιόν για την απόφασή της να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, του πιο διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου στον κόσμο, το οποίο αρκετοί επιστήμονες, παγκοσμίως, θεωρούν καρκινογόνο. Την Επιτροπή δεν ενάγει στο Δικαστήριο ένα κράτος- μέλος της Ε.Ε., αλλά η κυβέρνηση της βελγικής περιφέρειας των Βρυξελλών, η οποία υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η «αρχή της προφύλαξης».

Η εν λόγω αρχή προβλέπει ότι, σε περίπτωση επιστημονικής αβεβαιότητας για έναν κίνδυνο που απειλεί τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον, υιοθετείται προληπτική προσέγγιση. Η περιφέρεια των Βρυξελλών-Πρωτεύουσας υποστηρίζει ότι οι επιστημονικές εκτιμήσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης έδωσαν υπερβολικό βάρος στις αναλύσεις των αγροχημικών βιομηχανιών, οι οποίες αρκετές φορές ήταν εμπιστευτικές και αδημοσίευτες.

Αντίθετα, ελάχιστη σημασία δόθηκε σε πανεπιστημιακές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά. Ας σημειωθεί ότι το Διεθνές Γραφείο Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποφάνθηκε, το 2015, ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνος για τους ανθρώπους».Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA).
Την άποψη των τελευταίων επικαλέστηκε η Κομισιόν, προτείνοντας και περνώντας τελικά την κυκλοφορία της γλυφοσάτης στις 27 Νοεμβρίου του 2017 για ακόμη πέντε χρόνια στην Ε.Ε.
Στην απόφαση αυτή καθοριστικό ρόλο είχε παίξει η αλλαγή στάσης της Γερμανίας και κάποιων άλλων μικρότερων χωρών της Ε.Ε. Εννιά χώρες -μεταξύ των οποίων Βέλγιο και Ελλάδα- ψήφισαν κατά.
Ωστόσο, καμία εξ αυτών δεν είχε το σθένος να καταγγείλει την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το έπραξε, αντίθετα, μια μικρή περιφέρεια του Βελγίου, που από τον περασμένο Νοέμβριο έχει απαγορεύσει τη χρήση του δηλητηρίου στην επικράτειά του.
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα δεχθεί να δικάσει την υπόθεση ή θα κρυφτεί, δηλώνοντας αναρμόδιο στην προσφυγή μιας οντότητας που δεν είναι κράτος-μέλος.
Πίσω από τη γλυφοσάτη υπάρχουν, ως γνωστόν, τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Η ουσία αποτελεί το βασικό συστατικό του κορυφαίου σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνου στον κόσμο Roundup, που παράγει ο αμερικανικός κολοσσός αγροχημικών Monsanto και τον οποίο έχει εξαγοράσει ο γερμανικός κολοσσός Bayer.
.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: