Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Τουρκία και ΕΕ ανοίγουν τα χαρτιά τους στη Βάρνα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί την Δευτέρα στη Βάρνα της Βουλγαρίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν στα λόγια την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, εκφράζοντας ανησυχία και για τις εξελίξεις στη Συρία .

Η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση να τεντώσει το σχοινί στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας να απειλεί με άνοιγμα των συνόρων. Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της Πέμπτης, τα κράτη – μέλη της Ένωσης στήριξαν στα λόγια την Ελλάδα και την Κύπρο με κοινό ανακοινωθέν, υποστηρίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα». Την επόμενη μέρα η Τουρκία απάντησε στη στάση της Ένωσης, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες εκφράσεις εις βάρος της. «Το ανακοινωθέν (της Ε.Ε.) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.



Απειλεί και πάλι με άνοιγμα συνόρων ο Ερντογάν


Ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προσέλθει στη συνάντηση αποφασισμένος να πιέσει την ΕΕ, ενώ όπως ισχυρίστηκε θα προσκομίσει και βίντεο με το οποίο θα αντικρούσει τα επιχειρήματα όσων μιλούν για τουρκική προκλητικότητα. Παράλληλα, απείλησε πως μπορεί να πάρουν και ζωές  προκειμένου να οικοδομηθεί η μεγάλη και ισχυρή Τουρκία. «Θα οικοδομήσουμε μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία. Αν χρειαστεί, γι’ αυτόν τον σκοπό, θα θυσιάσουμε τη ζωή μας και αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές. Για άλλη μια φορά κραυγάζουμε από τη Σαμψούντα: θα υπάρχουμε ή θα πεθάνουμε».


Προ ημερών έθεσε και πάλι το ζήτημα ανοίγματος των τουρκικών συνόρων, απειλώντας πως θα βουλιάξει την Ευρώπη με πρόσφυγες. «Με παρακαλέσατε να μην ανοίξω τα σύνορα. Αν το κάνουμε δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε». Ο Ερντογάν δεν έχει αποσύρει την απειλή και ξεκαθαρίζει ότι θα ζητήσει από την Ένωση τα χρήματα που θεωρεί ότι οφείλονται στην Τουρκία για τη συμφωνία που είχαν κάνει οι δύο πλευρές σχετικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν την συμφωνία καθώς έχουν δώσει μέχρι τώρα στην Άγκυρα 850 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχουν καταβάλει 3 δισεκατομμύρια. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παίζει με την περηφάνια των Τούρκων.

«Οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρήθηκαν. Είπαν ότι θα έδιναν 3 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα 3 δισεκατομμύρια. ευρώ για στήριξη, αλλά μέχρι τώρα έχουν μπει στα ταμεία μας 850 εκατομμύρια. Τώρα συζητάνε τα δεύτερα 3 δισεκατομμύρια  ευρώ αλλά δεν έχουμε ακόμη λάβει την πρώτη δόση. Αν σκοπεύετε να δώσετε αυτά τα χρήματα, δώστε τα. Αυτό το έθνος έχει υπερηφάνεια και δεν μπορείτε να παίζετε με την υπερηφάνεια μας».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, διέψευσε τον Ερντογάν τονίζοντας  ότι η χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες «δεν προορίζεται για τον τουρκικό προϋπολογισμό», προσθέτοντας ότι «το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που η ΕΕ υποσχέθηκε έχουν δεσμευθεί σε συγκεκριμένα προγράμματα». Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι η Ένωση έχει καταβάλει 1,85 δισεκατομμύρια σε 72 προγράμματα.


Η ατζέντα Ερντογάν


Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο Ερντογάν θα θέσει στους Γιουνκέρ, Τουσκ τα παρακάτω αιτήματα:

-Αίτημα για την απόδοση στην Τουρκία άλλων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό, αλλά με τρόπο πιο άμεσο, πιο γρήγορο και συνδεδεμένο με τον τουρκικό προϋπολογισμό.

-Αίτημα για γρήγορη επίλυση του ζητήματος με την απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την ΕΕ.

-Αίτημα για επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ(στους τομείς των υπηρεσιών και των δημοσίων συμβάσεων).

-Ξεκάθαρη ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ με άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

-Εξασφάλιση και γρηγορότερη διαδικασία απόδοσης στην Τουρκία των λεγόμενων προ-ενταξιακών κονδυλίων.


Ο Τσίπρας ζητά να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες


Μιλώντας από τα Ψαρά στις 25 Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Τουρκία «να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο» και να σεβαστεί την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της.

«H Ελλάδα είναι μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες. Μια χώρα που επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με τους γείτονές της. Η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Γι' αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα».
Η στάση των Ευρωπαίων


Οι Γιουνκέρ και Τουσκ αναμένεται να καλέσουν τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και να τερματίσει την παράνομη δράση στην ανατολική Μεσόγειο, να  σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Ο Γιουνκέρ δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δυσκολεύουν, αλλά «υπάρχει ανοικτός και ειλικρινής διάλογος» ανάμεσα στις δύο πλευρές και παρά τις διαφωνίες εξέφρασε την αισιοδοξία του για ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Ο Τουσκ ξεκαθάρισε ότι η συνάντηση δεν θα είναι εύκολη, ενώ υπογράμμισε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπει και το θέμα της τουρκικής επέμβασης στη Συρία. «Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της ΕΕ αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία. Παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε». Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς η χώρα του προεδρεύει της ΕΕ αυτό το διάστημα.

Την Παρασκευή οι Μέρκελ και Μακρόν έστειλαν κοινό μήνυμα ανησυχίας ως προς τη στάση της Τουρκίας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφρίν της Συρίας, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και για τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που δήλωσε ότι λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση της Βάρνας, οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την Τουρκία και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στάση της στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Παράλληλα, στάθηκε στην ανησυχία της ΕΕ για την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συνιστά «κατάφορη παραβίαση» του Ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε να κηρυχθεί εκεχειρία για τουλάχιστον 30 συνεχείς ημέρες σε ολόκληρη τη Συρία.
.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: