Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Τα τοξικά και επικίνδυνα φορτία της Ελληνικός Χρυσός στους δρόμους της Χαλκιδικής

Αξιοθαύμαστο για τις λεκτικές του ακροβασίες είναι το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ελληνικός Χρυσός σχετικά με την ανατροπή του φορτηγού και τη διαρροή επικίνδυνων αποβλήτων, κατά τη μεταφορά τους από το μεταλλείο Ολυμπιάδας στο χώρο απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων Κοκκινόλακκα στο Στρατώνι. Με μαγικό τρόπο, η ανακοίνωση καταφέρνει να αναφερθεί στο συμβάν χωρίς να αναφέρει καθόλου την λέξη «απόβλητα»!


Σύμφωνα με την εταιρεία λοιπόν, το φορτηγό δεν μετέφερε απόβλητα αλλά «υλικό αποκατάστασης». Προσπαθώντας να εξηγήσει περαιτέρω τι είναι αυτό το κατ’ευφημισμόν «υλικό αποκατάστασης» που χύθηκε στο δρόμο μετά την ανατροπή, η ανακοίνωση τα μπλέκει ακόμα περισσότερο:

«Το Φ.Ι.Χ. που ανετράπη εκτελούσε στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης της Ολυμπιάδας, μεταφορά υλικού που προέρχεται από τον καθαρισμό και την αποκατάσταση υπολειμμάτων καθαρισμού του παλαιού Χώρου Απόθεσης Τελμάτων Ολυμπιάδας προς τον Χώρο Ξηρής Απόθεσης του Κοκκινόλακα.»
Πέραν του οτι η πρόταση πάσχει συντακτικά (τα υπολείμματα καθαρισμού καθαρίστηκαν και αποκαταστάθηκαν;;;) είναι πραγματικά εντυπωσιακή η προσπάθεια του συντάκτη να αποφύγει την κακιά λέξη «απόβλητα»! Έτσι έχουμε, μεσα σε μία πρόταση, δύο φορές τη θετικής χροιάς λέξη «αποκατάσταση» και άλλες δύο φορές τη λέξη «καθαρισμό», σε έναν ασυνάρτητο συνδυασμό ώστε κανείς να μην καταλαβαίνει οτι αυτό το «υλικό» είναι στην πραγματικότητα ΑΠΟΒΛΗΤΑ. Και μάλιστα επικίνδυνα. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το Γενικό Χημείο του Κράτους που διαψεύδουν την Ελληνικός Χρυσός που τα χαρακτηρίζει μη επικίνδυνα!

Σύμφωνα με την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης 14505/30-9-2015 των Επιθεωρητών για το υποέργο Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός:

«Παράβαση 6η: Ελλιπής χαρακτηρισμός παραγόμενου αποβλήτου ως προς την ιδιότητά του ως «αποβλήτου» και ελλιπής προσδιορισμός της επικινδυνότητάς του».

Στην τεκμηρίωση της παράβασης αναφέρεται οτι η εταιρεία δεν ακολούθησε την ορθή διαδικασία χαρακτηρισμού των επικίνδυνων αποβλήτων. Αλλά από την ενδεικτική ταξινόμηση που διενήργησε το Γενικό Χημείο του Κράτους στα δείγματα που έλαβαν οι Επιθεωρητές προκύπτει οτι τα συγκεκριμένα απόβλητα είναι επικίνδυνα (τοξικά για τον άνθρωπο κατηγορίας 1, επικίνδυνα για το περιβάλλον κατηγορίας 2 κλπ). Ο χαρακτηρισμός αυτός, που έγινε σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί μη επικινδυνότητας του «υλικού». Η διαχείριση και μεταφορά αυτών των αποβλήτων θα έπρεπε να γίνεται με όλους τους όρους και τις προδιαγραφές που ισχύουν για τα επικίνδυνα απόβλητα. Δηλαδή σε κλειστά κοντέινερς και με την απαραίτητη σήμανση και μέτρα ασφαλείας για επικίνδυνα φορτία.

«Αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζεται και να διαχειρίζεται το υπόλειμμα κατεργασίας ως μη-επικίνδυνο, χωρίς την κατάλληλη τεκμηρίωση… Δεδομένης της διαφαινόμενης από τα αποτελέσματα του ΓΧΚ επικινδυνότητας των αποβλήτων της δραστηριότητας σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος των ποσοτήτων και των συνθηκών έκθεσης των εργαζομένων και του περιβάλλοντος σε αυτά, δημιουργείται κίνδυνος ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος«.

Τίποτα από όλα αυτά δεν τηρήθηκε από την Ελληνικός Χρυσός και ο «κίνδυνος ρύπανσης» που αναφέρουν οι Επιθεωρητές έγινε πραγματική ρύπανση το απόγευμα του Σαββάτου. Ένα από τα επικίνδυνα και ακατάλληλα φορτηγά των εργολάβων της εταιρείας, φορτωμένο με 20 τόνους χύδην αυτού του επικίνδυνου φορτίου ανατράπηκε πάνω στην επαρχιακή οδό Ολυμπιάδας-Στρατωνίου, έχυσε το το περιεχόμενό του στο δρόμο και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα. Το κάθε ένα από τα πολλές εκατοντάδες τέτοια φορτηγά που κυκλοφορούν καθημερινά στο συγκεκριμένο δρόμο είναι ένας κινούμενος κίνδυνος. Η εταιρεία αντί να πάρει τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας, αρκείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις διαχείρισης της αρνητικής δημοσιότητας ΑΦΟΥ συμβεί κάποιο ατύχημα.

Κάποιος εισαγγελέας θα ασχοληθεί με την αυτήν την κατά συρροήν παράνομη εταιρεία ή η «Δικαιοσύνη» υπάρχει μόνο για να την ξεπλένει από κάθε αμαρτία;
thepressproject.gr
Facebook101TwitterPinterestReddit


Δεν υπάρχουν σχόλια: